Emanuel Makron i Olaf Šolc / - FOTO: EPA/EFE
12/04/2024 u 22:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron i Šolc o uravnoteženju trgovine Evrope i Kine, ratu u Ukrajini i jačanju konkuretnosti

Predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc založili su se za uravnoteženje trgovinskih odnosa Evrope i Kine, uoči posjete Šolca Pekingu, a razgovarali su i o uticaju rata u Ukrajini na evropsku bezbjednost - prenio je Makronov kabinet posle video-konferencije dvojice lidera.

Kancelar u subotu odlazi u delikatnu posjetu Kini u vrijeme kada Zapad učvršćuje stav prema trgovinskoj praksi Pekinga koju smatra nepravednom, a Kina je na udaru kritike i zbog svoje bliskosti s Moskvom.

Očekuje se da će razgovori Olafa Šolca u Pekingu biti napeti jer se EU upustila u sukob s Kinom koju optužuje da narušava evropsko tržište preplavljujući ga jeftinim proizvodima.

Emanuel Makron i Šolc su takođe potvrdili „nepokolebljivu i dugoročnu podršku Ukrajini“ i „razgovarali o evropskim inicijativama za vojnu podršku Kijevu“.

Francuski predsjednik je trebalo da ode u Ukrajinu još prije nekoliko nedelja, ali kaže da bi išao samo ako bi imao da ponudi nešto konkretno.

Njemačka, Francuska i Poljska najavile veću vojnu pomoć Ukrajini

Oživljavanje evropske konkurentnosti

Dvojica lidera su istakla i potrebu za oživljavanjem evropske konkurentnosti, posebno kroz produbljavanje ‘Unije tržišta kapitala’. Ideja je da se pokrene neka vrsta „evropskog supermarketa finansiranja“, gdje bi banke i svijet finansija bolje podržali rast.

Taj projekat zahtjeva oblik ujednačavanja finansijskih propisa specifičnih za svaku zemlju, i teško da će ugledati svjetlost dana zbog izostanka zajedničke vizije, posebno u Francuskoj i Nemačkoj.

Makron i Šolc sastaće se na francusko-njemačkom savjetu ministara 28. maja u Mezebergu, kod Berlina, tokom zvanične posjete francuskog predsjednika Njemačkoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:42