Makron i Vučić / Makron i Vučić
08/04/2024 u 20:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Makron sa Vučićem: Bitno je da učesnici napada u Banjskoj budu privedeni pravdi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron večeras su se obratili novinarima u Jelisejskoj palati, a prije bilateralnog sastanka.

Makron je u obraćanju kazao da je bitno da učesnici oružanog sukoba u Banjskoj prošle godine budu privedeni pravdi.

- Sa druge strane treba prevazići tenzije koje su nastale usled odluka koje su kosovske vlasti donijele i koje se tiču opština sa srpskim stanovništvom, nama su poznati uslovi tih sporazuma -  rekao je Makron.

Normalizacija odnosa sa Kosovom je obećanje i zalog za stabilnost regije i našeg kontinenta, Francuska će nastaviti da podržava posredničku ulogu EU, želim da pozdravim gestove na obje strane, ali treba sad ići još dalje, dodao je francuski predsjednik, prenosi Nova.rs.

On je istakao i da će Francuska preuzeti sve da budu sprovedene obaveze iz Briselskog sporazuma koji je zaključen prije godinu dana.

On je istakao da je evropska integracija Srbije u „našem zajedničkom interesu“.

- Nije to nametnuti proces nego vaš suveren izbor da slobodno idete ka modelu da zajedno branimo našu suverenost - rekao je francuski predsjednik.

Osmani: Imamo potvrde da Vučić stoji iza napada u Banjskoj, to znaju i članice NATO

Prije zajedničkog obrćanja ispred Jelisejske palate je organizovan svečani doček.

Vučić je ranije rekao da će sa Makronom razgovarati o raznim temama, a prije svega o saradnji dvije zemlje, kao i da će među glavnim temama biti odnos Beograda i Prištine, kao i mogućnost prijema Kosova u Savjet Evrope.

Vučić, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Francuskoj zajedno sa ministrom finansija u tehničkom mandatu Sinišom Malim, ranije danas se sastao sa predsjednikom francuskog Senata Žerarom Laršeom sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje, evropskom putu Srbije, kao i o regionalnim i globalnim pitanjima.

Takođe, ranije danas je potpisan Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Francuske elektroprivrede (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije. Vučić se sastao i sa predstavnicima francuske kompanije „EDF“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:05