Emanuel Makron / - EPA
23/05/2024 u 09:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Makrona na Novoj Kaledoniji dočekao haos

Predsjednik Francuske Emanuel Makron stigao je nakon dva dana putovanja u Novu Kaledoniji s ciljem smirivanja tenzija na ovom ostrvu gdje je prethodnih dana u sukobima poginulo šest osoba.

Makron je posjetio glavni grad Noumeu gdje će se u narednim danima sastati s brojnim zvaničnicima, a naglasio je kako će ostati na ovom području koliko god je to potrebno.

- Želimo da se mir vrati što prije. Moja je želja da budem uz građane kako bismo vratili mir i sigurnost. Ovdje sam došao s punim poštovanjem i poniznošću - rekao je Makron.

Takođe, rekao je kako vanredno stanje u državi ne treba produžavati mimo zakonskih 12 dana ukoliko se uklone sve barikade sa ulica glavnog grada i drugih područja.

- Prva stvar je uspostavljanje reda. Za neko vrijeme, ovdje će biti 3.000 pripadnika snaga unutrašnje sigurnosti. Ove snage će ostati ovdje koliko je god potrebno, čak i tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara - naveo je.

Kada je riječ o policijskim intervencijama, predsjednik Francuske je rekao kako će se one pojačati u narednim danima.

- U narednim satima i danima biće planirane nove masovne operacije. Cijeli republički poredak će biti zaveden. Drugog izbora nemamo - zaključio je Makron.

Povodom posjete Makrona oglasili su se i zvaničnici Nove Kaledonije, te su se osvrnuli na sigurnosnu situaciju. Naglašeno je kako talas nasilja traje već 10 dana, te je najavljeno nekoliko mjera koje bi trebale osigurati normalno funkcionisanje zemlje.

Povod za proteste je to što je Narodna skupština u Parizu usvojila predlog zakona koji bi hiljadama francuskih građana u tom arhipelagu južnog Pacifika dao pravo glasa na lokalnim izborima. Starosjedioci, pripadnici naroda Kanak, tvrde da će to oslabiti njihov politički uticaj.

Na ostrvu Nova Kaledonija živi oko 270.000 stanovnika, a zvanično je francuska prekomorska teritorija od 1946. godine. Široku autonomiju je stekla sporazumom iz Numeje 1998. godine, koji je podrazumijevao i tri referenduma o nezavisnosti, a koji su održani 2018., 2020. i 2021. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 20:06