/ - PHOTO BY WOLFGANG HASSELMANN ON UNSPLASH
27/07/2023 u 14:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Malarija otkrivena u najvećem njemačkom aerodromu

Komarac je u Njemačku došao avionom

Slučaj malarije otkriven u najvećem njemačkom aerodromu, zaražena je žena koja radi tu. Navodno ju je zarazio komarac koji je bio u avionu.

Kako pišu njemački mediji, zaposlena u aerodromu Frankfurt je oboljela od malarije. Odjel za zdravstvo grada Frankfurta obavijestio je operatera aerodroma Fraport o slučaju "malarije u aerodromu". Mediji navode kako se infekcija dogodila krajem juna/početkom jula.

Komarac je u Njemačku došao avionom. Potparol Fraporta nije željela otkriti informacije o letu na kojemu se to dogodilo ili avioprevozniku. Takođe, nije poznato zdravstveno stanje zaražene osobe, prenose Nezavisne.

Zbog dugog perioda inkubacije, nemoguće je znati koji let je povezan s ovim incidentom. Prema informacijama Instituta Robert Koh, period inkubacije može trajati od 18 do 40 dana.

Slučajevi takozvane "aerodromske malarije" vrlo su rijetki. Uobičajno, infekcija se događa preko komaraca u rizičnim područjima. RKI tvrdi kako se malarija "uglavnom dobija u zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike. Posljednjih godina, izolovani slučajevi malarije su se pojavili u južnoj Evropi (npr. u Španiji i Grčkoj)."

Malarija je "jedna od najopasnijih zaraznih bolesti". Svake godine u svijetu od ove bolesti umire nekoliko stotina hiljada ljudi. Posebne rizične grupe su trudnice i djeca.

- Ovo nije prvi slučaj malarije u frankfurtskom aerodromu- rekla je potparolka Fraporta.

Dodala je:

- Prošlog ljeta je takođe zabilježen jedan slučaj. Deset godina prije toga nije bio nijedan slučaj- navela je, prenosi "Fenix Magazin".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:15