/ FOTO: CAR GIRL, UNSPLASH
24/11/2023 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MMF: Italija da preduzme jače akcije u borbi sa deficitom u budžetu

Italijanska vlada je prošlog mjeseca odobrila budžet za sledeću godinu, koji uključuje i mjere vlade od oko 24 milijardi eura za smanjenje poreza i povećanu potrošnju, uprkos zabrinutosti tržišta zbog zategnutih javnih finansija u zemlji

Italija bi trebalo da preduzme snažnije akcije kako bi se izborila sa nivoom deficita i duga, rekla je izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva, prenosi B92.

- Smatramo da ono što se nalazi u italijanskom budžetu treba da bude ojačano- istakla je ona, a prenio je italijanski list Corriere della Sera.

Kako jenavela, fiskalno prilagođavanje koje Italija preduzima neće biti dovoljno brzo da smanji deficite i nivoe duga.

Italijanska vlada je prošlog mjeseca odobrila budžet za sledeću godinu, koji uključuje i mjere vlade od oko 24 milijardi eura za smanjenje poreza i povećanu potrošnju, uprkos zabrinutosti tržišta zbog zategnutih javnih finansija u zemlji.

Predviđa se da će Italija sledeće godine imati budžetski deficit od 4,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. Predlog budžeta za 2024. godinu se trenutno nalazi na dnevnom redu parlamenta.

Evropska komisija je prošle nedelje prognozirala da će italijanski dug, srazmjerno drugi najveći u eurozoni, neznatno porasti sa projektovanih 140 odsto nacionalne proizvodnje ove godine na 141 odsto u 2025. godini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. februar 2024 16:24