Ruska zastava, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
11/04/2024 u 19:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moskva: Konferencija o ratu Ukrajini bez Rusije nema nikakvog smisla

Razgovori o Ukrajini bez Rusije nemaju nikakvog smisla, ocijenila je Moskva poslije objave Švajcarske da organizuje konferenciju u junu bez predstavnika Rusije.

Više puta smo rekli da proces pregovora bez Rusije nema nikakvog smisla, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje o švajcarskoj inicijativi da 15. i 16. juna okupi predstavnike stotinak zemalja.

Švajcarska vlada je najavila juče da će 15. i 16. juna biti domaćin međunarodne konferencije koja treba da odredi put ka miru u Ukrajini poslije više od dvije godine rata, u nadi da bi Rusija jednog dana mogla da se pridruži tom mirovnom procesu.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je svako djelovanje za Ukrajinu uz zanemarivanje stava Rusije "odvojeno od realnosti" i da nema "nikakve izglede".

Ona je takođe osudila "mirovnu formulu" koju je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koja predviđa povlačenje ruske vojske iz ukrajinske teritorije, finansijske reparacije od strane Moskve i formiranje specijalnog suda na kome treba da se sudi ruskim zvaničnicima.

- Notorna je činjenica da ‘formula Zelenski‘ ne predviđa kompromis, alternative i totalno ignoriše predloge Kine, Brazila i afričkih i arapskih zemalja - rekla je Zaharova.

Dodala je i da se ne može imati povjerenja ni u Švajcarsku koja, kako je istakla, "brani pozicije Ukrajine, podržava režim Kijeva, primjenjuje antiruske sankcije i usvaja strategije koje isključuju Rusiju iz evropskog sistema bezbjednosti".

- Švajcarska po definiciji ne može da bude neutralan domaćin u takvim uslovima, a još manje posrednik - rekla je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:42