Gert Vilders, lider partije slobode / - SHUTERSTOCK
22/11/2023 u 22:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na izborima u Holandiji najviše glasova osvojila desničarska Partija slobode

Mnoge stranke su ranije saopštile da neće ući u koaliciju sa Partijom slobode koju predvodi desničar Gert Vilders, tako da još nije jasno ko će formirati novu vlast

Glasanje na parlamentarnim izborima u Holandiji je završeno, a prema prvim izlaznim anketama, najviše glasova je osvojila desničarska Partija slobode (PVV) koju vodi Gert Vilders.

Ankete pokazuju da je PVV osvojila 35 poslaničkih mjesta, dok je na drugom mjestu Zeleno-laburistički savez sa 26 mandata, prenosi "Gardijan". Na trećem mjestu je Narodna partija za slobodu i demokratiju premijera Marka Rutea sa 23 mjesta, dok je na četvrtom Novi društveni ugovor sa 20 mandata.

Mnoge stranke su ranije saopštile da neće ući u koaliciju sa Vildersom, tako da još nije jasno ko će formirati novu vlast i sve će zavisiti od postizbornih koalicija, navodi britanski list.

Liderka liberalne Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD), Dilan Ješljigoz Zegerius, napravila je presedan rekavši da bi sarađivala sa Vildersom ako njena stranka dobije najviše glasova, iako je koliko juče odbacila mogućnost da Vildersa podrži kao premijera, ako on osvoji najveći broj glasova.

Ukoliko VVD trijumfuje, Ješiljgoz-Zegerijus, bivša izbjeglica koja se zalaže za strožiju kontrolu migracija, mogla bi da postane prva žena premijer Holandije

Frans Timermans, bivši visoki zvaničnik EU koji se vratio u Holandiju da predvodi savez zelene ljevice i laburista, apelovao je na glasače da se drže podalje od vlade u kojoj krajnja desnica igra glavnu ulogu. Ovim izborima završiće se 13 godina duga vladavina dosadašnjeg premijera Marka Rutea koji se nije kandidovao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 08:44