/ foto dan portal ilustracija
20/11/2023 u 09:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Na milion stanovnika 45 saobraćajnih nesreća: U samo dva regiona EU ih nije bilo

Region EU sa najvišom stopom saobraćajnih nesreća bio je francuski region Gvadelupe, gdje je zabilježeno 159 nesreća na miliona stanovnika

Na putevima EU 2021. godine dogodilo se 19.917 saobraćajnih nesreća, što je ekvivalentno broju od 45 nesreća na milion stanovnika, prenosi Eurostat.

Region EU sa najvišom stopom saobraćajnih nesreća bio je francuski region Gvadelupe, gdje je zabilježeno 159 nesreća na miliona stanovnika, a prati ga Sjeverozapaden na sjeverozapadu Bugarske sa 133 i Gijana, još jedan francuski region sa 120, piše Eurostat.

U Srbiji je, prema Eurostatu, takođe zabilježena visoka stopa, odnosno 81 nesreća na milion stanovnika, prenosi N1.

Ukupno, bila su 24 regiona EU sa najmanje 80 saobraćajnih nesreća na milion stanovnika. Ovi regioni su primarno u Rumuniji (njih 6), Francuskoj (četiri), Bugarskoj i Grčkoj (po tri regiona), Hrvatskoj, Poljskoj i Portugalu (po dva), a ostali su u Belgiji i Italiji.

Neki od regiona sa najvišim stopama su u ruralnim sredinama, dok ih je u urbanim sredinama znatno manje.

U dva regiona EU nisu zabilježene saobraćajne nesreće – Vale d’Oste u sjevernoj Italiji i u relativno malom, autonomnom regionu Sijudad de Seuta u Španiji. Osim ova dva izuzetka, najniže stope su primjećene u urbanim sredinama, kao što su region glavnog grada Belgije, sa sedam nesreća na milion stanovnika, region Beča sa osam, Stokholma sa devet i sjeverni njemački region Bremen sa devet.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 08:56