/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
28/11/2023 u 14:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Neke zemlje EU se bune protiv sankcija Rusiji: Dosta je

Ističe se, pozivajući se na izvore, da je nekoliko diplomatskih predstavnika iz različitih zemalja EU izrazilo zabrinutost koliko su takvi predlozi EK legalni i izvodljivi u praksi

Nekoliko država EU željelo bi da suzi listu sankcionisanih kategorija robe, čiji izvoz u Rusku Federaciju preko trećih zemalja može biti ograničen u 12. paketu antiruskih ograničenja zajednice koje je ranije predložila Evropska komisija (EK).

Ističe se, pozivajući se na izvore, da je nekoliko diplomatskih predstavnika iz različitih zemalja EU izrazilo zabrinutost koliko su takvi predlozi EK legalni i izvodljivi u praksi, prenosi Adria TV.

Vlade zemalja koje predstavljaju diplomate željele bi da “suze obim liste sankcionisanih dobara” i oštrinu kontrole nad sprovođenjem planiranih ograničenja od strane trećih zemalja.

EU strahuje da bi uvođenje dodatnih strogih zabrana ponovnog izvoza u Rusku Federaciju firmama iz trećih zemalja moglo da uplaši strane poslovne partnere, što će dovesti do gubitka konkurentskih prednosti kompanija iz EU, napominje agencija, piše Blumberg.

Nacrt 12. paketa sankcija EU protiv Rusije koji je pripremila Evropska komisija podnijet je prošle nedelje na odobrenje zemljama EU. Brisel očekuje da će to stupiti na snagu prije kraja godine.

Podsjećamo, među zemljama koje su uvele sankcije Rusiji nalazi se i Crna Gora, koja je to učinila prije godinu i po. Osim sankcija Crna Gora je zamrznula imovinu za desetine ruskih državljana. Zbog toga se pred Ustavnim sudom nalaze dvije inicijative za ocjenu ustavnosti ove odluke, a konačna odluka se može uskoro očekivati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
EUSANKCIJE RUSIJA
21. februar 2024 09:48