/ - FOTO: EPA
20/05/2023 u 23:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemačka traži radnike širom svijeta, evo koji su najpotrebniji

Njemačka vlada vodi razgovore o privlačenju radne snage i iz Kolumbije, Tunisom, Maroka, Egipta, Indijom, Filipina i Vijetnama

U potrazi za radnom snagom Njemačka namjerava da se fokusira na zemlje van Evrope kao što su Brazil, Meksiko i Indonezija.

- Zajedno sa privrednicima radimo na strategiji zapošljavanja radnika iz zemalja u kojima na tržištu rada ima mnogo više mladih i dobro kvalifikovanih radnika nego što njihova domaća tržišta rada mogu da apsorbuju, rekao je ministar rada Hubertus Hajl u intervjuu za dnevni list Neue Osnabruecker Zeitung, prenosi N1.

Hajl je rekao da će se voditi računa da se domaće tržište rada ne liši neophodnih specijalista i da je to „vin-vin” situacija.

- Mi profitiramo, ali i zemlje odakle će dolaziti radnici. Ulagaćemo u stručno osposobljavanje mladih na licu mjesta, i ti ljudi koji dođu u Njemačku imaće koristi od dobro plaćenog posla koji će im dati mogućnost da finansiraju svoje porodice kod kuće, rekao je Hajl.

Hajl bi u junu trebalo da otputuje u Brazil sa ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok kako bi razgovarali o mogućnosti dovođenja većeg broja njegovatelja, koji su prijeko potrebni njemačkom tržištu rada.

Slični ugovori trebalo bi da budu sklopljeni i sa Meksikom i Indonezijom, a Hajl je sa istim ciljem već posjetio Ganu u februaru.

Kako javlja javni servis ARD, njemačka vlada vodi razgovore o privlačenju radne snage i iz Kolumbije, Tunisom, Maroka, Egipta, Indijom, Filipina i Vijetnama.

Velika potreba za kvalifikovanim njegovateljima

Osim kvalifikovane radne snage u oblasti nege iz navedenih zemalja bi trebalo bi da stignu radnici potrebni za druge poslove na njemačkom tržištu rada.

Kako je saopštio Institut za njemačku privredu krajem 2022. godine agencijama za zapošljavanje u Njemačkoj prijavljeno je više od 630.000 radnih mjesta koja nisu mogla da budu popunjena zbog nedostatka radnika za određena radna mjesta.

Za sto otvorenih radnih mjesta u sektoru inostrane zaštite ima samo 33 adekvatno kvalifikovana radnika.

Predsjednik Fondacije za zaštitu pacijenata Eugen Briš je istovremeno kritikovao masovni uvoz medicinskih sestara i ukazao da u Njemačkoj i dalje postoji potencijal za lakše popunjavanje otvorenih radnih mjesta u sektoru njege, ali da je neophodno poboljšati uslove rada. Kako bi se ovaj potencijal iskoristio i poslovi su postali atraktivniji.

- Nekoliko stotina medicinskih sestara iz Brazila neće riješiti ove probleme. Neophodno je poboljšati uslove u ovom sektoru, rekao je Briš. On je upozorio da su se mnogi bivši njegovatelji prekvalifikovali za manje stresna i bolje plaćena zanimanja.

Procjenjuje se da bi privatni sektor stranog zbrinjavanja već propao bez brojnih radnika iz istočne Evrope koji su zaposleni u domaćinstvima.

Prosječna godišnja bruto plata u sektoru njege je oko 40.000 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 23:43