/ - FOTO: ILUSTRACIJA UPRAVA POLICIJE
18/08/2023 u 17:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka vlada odlučila da legalizuje kanabis

Njemcima starijim od 18 godina uskoro će biti dozvoljeno da posjeduju 25 grama kanabisa

Njemačka vlada odobrila je nacrt zakona koji omogućava korištenje kanabisa za lične potrebe. Njemačka želi rasteretiti pravni sistem i ukloniti model prihoda od kriminalaca. Kanabis će uzgajati udruženja, piše Crimesite.

Parlament tek treba da odobri predlog. Njemcima starijim od 18 godina uskoro će biti dozvoljeno da posjeduju 25 grama kanabisa. Takođe im je dozvoljeno da u svom domu imaju najviše tri biljke kanabisa.

Ovim udruženjima će uskoro biti dozvoljeno da prime 500 ljudi u svoje članstvo, a moraju preduzeti stroge mjere sigurnosti kako "trava" ne bi dospjela u ruke trećih strana.

Ministar za javno zdravlje Lauterbach nada se da će zakon rasteretiti pravni sistem i zadati kriminalcima ozbiljan finansijski udarac, piše NU.nl, ali ima i kritika. Neki su zabrinuti da je upotreba droga u porastu. Kritičari takođe strahuju da će policiju i pravosuđe zbog planova dodatno opteretiti.

U koalicionom sporazumu, vlade SPD-a, Groenena i FDP-a namjeravale su legalizovati prodaju kanabisa putem reguliranih prodajnih mjesta. Ali prvi Lauterbachov zakon (SPD) nije bio u skladu s evropskim pravilima, navodi Evropska komisija. Zajedno sa ministrom poljoprivrede Cemom Özdemirom razvio je novu politiku, koja ide mnogo manje daleko od prve i sastoji se od dvije faze. Ovo piše njemački institut Univerziteta u Amsterdamu:

" U prvoj fazi odraslima će biti dozvoljeno da posjeduju do 25 grama kanabisa i tri cvjetnice biljke. Korisnici se takođe mogu pridružiti udruženju koje zajednički uzgaja kanabis i prodaje ga članovima. Član takvog ‘kanabis kluba‘ može kupiti najviše 50 grama mjesečno. Maksimalno 30 grama odnosi se na članove mlađe od 21 godine. Za klubove važe stroga pravila. Na primjer, moraju imati politiku zaštite mladih od prekomjerne upotrebe i kanabis se ne smije pušiti u samom klubu ili u blizini.

U drugoj fazi, kanabis se može komercijalno prodavati u određenim regijama s pilot projektima u trgovinama koje podliježu licenciranju i pod strogom kontrolom. Ovi projekti su naučno nadgledani kako bi se ispitao uticaj na crno tržište, javno zdravlje i upotrebu mladih. Ova druga faza još nije razrađena u sadašnjem prijedlogu, što će se dogoditi ove jeseni, rekao je ministar Lauterbach.

Zakonom je regulisana i medicinska upotreba kanabisa od strane pacijenata. To se izdaje preko apoteka. U predlog je uključen i ministar poljoprivrede Ozdemir jer je u prijedlogu regulisan i uzgoj konoplje kao poljoprivredne kulture. Ova konoplja ima nizak sadržaj THC-a i nije prikladna kao lijek.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 20:53