Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
22/11/2023 u 08:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemačka Vlada zamrzla dijelove budžeta

Prema izvorima u Ministarstvu postojeće obveze nastaviće da se plaćaju, ali se neće ulaziti u nove

Njemačka Vlada zamrzla je nekoliko dijelova budžeta do kraja godine.

Kako javljaju strane agencije, odluku je donijelo Ministarstvo finansija nakon što je njemački Ustavni sud prije nekoliko dana presudio da njemačka savezna Vlada ne smije koristiti sredstva namijenjena za ublažavanje krize izazvane koronavirusom za mjere borbe protiv klimatskih promjena.

Tokom pandemije koronavirusa njemačka Vlada je pripremila rebalans budžeta za 2021. godinu, kojim je, zbog vanredne situacije, zemlji dala zeleno svjetlo za zaduživanje za 60 milijardi EUR uprkos ograničenjima javnog duga, prenosi SEEbiz.

Berlin na kraju nije iskoristio ta sredstva za otklanjanje posljedica izazvanih krizom izazvanom koronavirusom, pa su ih aktuelne vlasti - socijaldemokrati (SPD), liberali (FDP) i Zeleni - prošle godine preusmjerili u klimatski fond.

Gotovo 200 poslanika Hršćansko-demokratske unije (CDU) i sestrinske Hršćansko-socijalne unije (CSU) smatralo je da vlada izbjegava ograničenja zaduženja, pa su se obratili Ustavnom sudu koji je presudio da je riječ o miješanju u budžet neustavan.

Zamrzavanje potrošnje uticaće na ugovore o predujmu za neke višegodišnje projekte koji bi trebalo da se financiraju iz posebnih fondova njemačke Vlade u kojima bi bio dostupan posuđeni novac.

Njemačka Vlada sada mora smisliti kako da zakrpi rupu u budžetu od 60 milijardi EUR. Novac bi trebalo da bude iskorišten za plaćanje klimatskih, infrastrukturnih i ekonomskih mjera. Još nije jasno ni hoće li njemačka Vlada moći usvojiti predloženi budžet za iduću godinu.

Prema izvorima u Ministarstvu postojeće obveze nastaviće da se plaćaju, ali se neće ulaziti u nove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 07:04