Mađarska zastava, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
12/04/2024 u 13:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opet mađarsko "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

On je ocijenio da je odluka Evropske unije iz 2022. da dozvoli bescarinski uvoz iz Ukrajine, sa ciljem da pomogne da njena ekonomija ostane na površini nakon ruske invazije, dovela do "ozbiljne prekomjerne ponude i značajno niskih cijena" na evropskom poljoprivrednom tržištu.

- EU nije zaštitila evropske poljoprivrednike koji nisu mogli da se takmiče sa jeftinijim uvozom. Mađarska će uvesti dodatne zaštite svojim nacionalnim nadležnostima. Brisel i Evropska komisija izdali su mađarske farmere i umjesto toga podržavaju ukrajinske oligarhe - rekao je Nađ na konferenciji za novinare.

On je naveo da je vlada donela odluku o planu u pet tačaka za pomoć mađarskim poljoprivrednicima, uključujući zahtjev da prodavci i logističke kompanije izvještavaju mađarsku vladu o ograničenim proizvodima koji se uvoze preko Ukrajine, bez obzira na zemlju porijekla tih proizvoda.

Nađ ​​je dodao da će prerađeni proizvodi od ukrajinskog žita takođe biti predmet ograničenja.

Mađarska je prošle godine uvela zabranu uvoza 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, ali je rekla da će dozvoliti njihov transfer preko svoje teritorije.

Zabrana se odnosila na žitarice, uljarice, brašno, jestivo ulje i nekoliko proizvoda od mesa. Vlada je prošlog mjeseca skinula ukrajinski prirodni med sa liste.

Mađarska je jedna od zemalja EU koje su pružile najmanju podršku Kijevu tokom rata sa Rusijom.

Ubrzo nakon početka potpune ruske invazije u februaru 2022, Mađarska je izjavila da neće obezbijediti oružje Kijevu niti dozvoliti njegovo prebacivanje preko svoje istočne granice.

Takođe se zalagala protiv sankcija Moskvi i zaprijetila da će onemogućiti finansijsku pomoć EU njenom ratom razorenom susjedu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:23