Papa Franjo / - FOTO: EPA/EFE
10/05/2024 u 12:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Papa pozvao vlade na demografske politike: Nedostaje djece

Vlade moraju implementirati ozbiljne i učinkovite politike za dobrobit porodice kako bi se suprotstavile padu nataliteta i starenju stanovništva, rekao je danas papa Franjo, pozvavši mlade da imaju vjeru u budućnost.

Govoreći na konferenciji o sve težoj demografskoj krizi, Franjo je rekao da je broj rođenih prvih pokazatelj "nade ljudi", te da se Evropa sve brže pretvara u "star, umoran i rezigniran" kontinent.

- Potrebne su učinkovite politike, hrabre, konkretne i dugotrajne odluke. Postoji potreba za veću predanost svih vlada kako bi mlađim generacijama bilo omogućeno da ostvare svoje legitimne snove - kazao je Papa, prenosi Avaz.ba.

Stopa evropskog nataliteta prošle decenije pala na 1.5 rođenja po ženi. To je više od najnižih razina poput onih u istočnoj Aziji, no daleko manje od 2.1 potrebnih kako bi se stanovništvo održalo.

Papa Franjo isplanirao svoju sahranu, biće potpuno drugačija nego do sada

- Postoji činjenica koju mi je rekao jedan demograf. Trenutno su investicije s najviše prihoda one u tvornice oružja i kontracepciju. Jedno uništava život, drugo ga sprečava. Kakvu budućnost imamo? Ona je ružna - kazao je papa Franjo.

Broj rođenih u Italiji je 2023. pao na rekordno nisku razinu te pada već 15. godinu zaredom.

- Domovi su popunjeni predmetima, a bez djece, postajući veoma tužna mjesta. Ne postoji nestašica malih pasa, mačaka. Toga ne fali. Nedostaje djece - rekao je Franjo.

Predložio je politike koje neće primoravati majke da biraju između karijere i skrbi za djecu, te koje će mladim parovima omogućiti stabilan posao i mogućnost kupnje nekretnine.

- Znam da mnogima od vas budućnost izgleda nemirna, te da uslijed pada nataliteta, ratova, pandemija i klimatskih promjena nije lako održati nadu živom. No nemojte odustajati, imajte vjeru - poručio je mladima. 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jun 2024 18:41