Pedro Sančez
16/04/2023 u 12:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pedro Sančez se izvinio zbog rupe u zakonu o seksualnom nasilju

Zakon "Samo da je da" bio je usredsređen na pristanak na seksualni odnos i imao je za cilj da riješi slučajeve u kojima su optuženi osuđeni za lakše djelo seksualnog zlostavljanja jer se žrtve nisu opirale iz straha

Španski premijer Pedro Sančez izvinio se u danas objavljenom intervjuu žrtvama seksualnog zlostavljanja zbog rupe u zakonu o seksualnom nasilju koja je omogućila da najmanje 978 osuđenih prestupnika dobije skraćenje kazne ili prijevremeno oslobađanje.

Zakon "Samo da je da" bio je usredsređen na pristanak na seksualni odnos i imao je za cilj da riješi slučajeve u kojima su optuženi osuđeni za lakše djelo seksualnog zlostavljanja jer se žrtve nisu opirale iz straha.

Međutim, pošto novi zakon predviđa nižu minimalnu kaznu, to je omogućilo nekim počiniocima koji su osuđeni prije njegovog stupanja na snagu da zatraže i dobiju skraćenje kazne ili prijevremeno puštanje na slobodu. Nakon usvajanja zakona u oktobru, od 31. marta su smanjene kazne u 978 slučajeva, a 104 zatvorenika su puštena prijevremeno, saopštio je prošle sedmice Generalni pravosudni savjet, najviši sudski organ u Španiji.

- Neka od ovih oslobađanja ili razmatranja nisu konačna, na njih se i dalje može uložiti žalba. Ali, u svakom slučaju, došlo je do neželjenog efekta koji moramo da riješimo. Ako moramo da se izvinimo žrtvama, ja se izvinjavam žrtvama - rekao je Sančez u intervjuu listu "Koreo".

Ovo pitanje je podijelilo vladajuću koaliciju staru tri godine, pri čemu socijalisti žele da reformišu zakon, ali partneri iz stranke Unidas podemos odbijaju njihove sugestije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:59