/ - ртрс
19/01/2024 u 17:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pistorijus: Putin bi mogao da napadne NATO

Predsjednik vojnog komiteta NATO-a, komandant Rob Bauer, rekao je u srijedu da se alijansa suočava sa svijetom koji je ‘najopasniji u posljednjih nekoliko decenija‘ i pozvao na ratnu transformaciju NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi da napadne NATO alijansu za manje od jedne decenije, upozorava njemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

- Prijetnje iz Kremlja slušamo skoro svakodnevno. Dakle, moramo uzeti u obzir da bi Vladimir Putin jednog dana mogao da napadne zemlju NATO-a", rekao je Pistorijus u intervjuu za njemački Der Tagespiegel. Iako je ruski napad za sada malo vjerovatan, njemački ministar dodaje da stručnjaci očekuju da bi to moglo da se dogodi u narednih pet do osam godina - prenosi Politiko.

Poslije invazije na Ukrajinu, Rusija je pojačala svoju agresivnu retoriku protiv nekih svojih susjeda, uključujući baltičke države i Poljsku, koje su sve članice NATO-a, i Moldaviju. To je navelo najviše evropske zvaničnike odbrane da upozore na rizik od velikog sukoba. Predsjednik vojnog komiteta NATO-a, komandant Rob Bauer, rekao je u srijedu da se alijansa suočava sa svijetom koji je ‘najopasniji u posljednjih nekoliko decenija‘ i pozvao na ratnu transformaciju NATO-a.

- Takođe moramo da naučimo da ponovo živimo sa opasnostima i da se pripremimo vojno, socijalno i u smislu civilne odbrane - upozorio je Pistorijus.

Njemačka je krajem prošle godine revidirala svoju vojnu i stratešku doktrinu prvi put od 2011. godine, sa ciljem da Bundesver pretvori u vojsku sposobnu za rat.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 19:39