Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
12/03/2024 u 15:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poljska traži da članice NATO izdvajaju tri odsto BDP-a za odbranu

Predsjednik Poljske Andžej Duda saopštio je da će tokom današnjeg sastanka sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom zatražiti da se članice NATO obavežu da minimum koji moraju da izdvoje za odbranu bude tri odsto BDP-a a ne kao do sada dobrovoljno preuzeta obaveza od dva odsto.

- Želim da predložim tokom naše poste Bijeloj kući, a razgovaraću o tome i sa našim saveznicima i generalnim sekretarom NATO, da članice zajedno odluče da će NATO od njih zahtijevati ne dva odsto, već tri odsto BDP. Tako da modernizacija armije i stvaranje vojnih zaliha postane činjenica - kazao je danas Duda na početku sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Varšavi.

Duda je naglasio da bi ta tri odsto BDP izdvojena za odbranu u svakoj od članica trebalo da budu najniža granica, iako dio zapadnih vojnih saveznika još uvijek ne izdvaja ni preporučenih dva odsto.

- Niko se neće usuditi da napadne jak NATO, jake zemlje. Države koje umiju da se efikasno brane, spremne su, i staće u odbranu svojih granica, od prvog trenutka. Poljska danas postaje takva zemlja - rekao je i dodao da „imperijalne ambicije Rusije postoje i postojaće i dalje“.

Poljski predsjednik sazvao je sjednicu na kojoj učestvuju i predsjednici oba doma parlamenta, premijer, neki od ministara i šefovi svih poslančkih klubova, da pokaže pred sutrašnji sastanak sa američkim predsjednikom povodom 25. godišnjice ulaska Poljske u NATO, na koji ide zajedno sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, da su Varšavi pitanja bezbjednosti iznad političkih podjela.

(VIDEO) Poljski ministar priznao: NATO vojska je već u Ukrajini

Duda, iz sada opozicione stranke Pravo i Pravda koja je do oktobra osam godina vladala Poljskom bez obzira na posljednje izjave bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa koje osporavaju pravo na kolektivno odbranu u NATO, i dalje insistira na oslanjanju na SAD kao na glavnog saveznika.

Proevropski premijer Donald Tusk i njegova vlada veruju, naprotiv, da treba ojačati evropsku odbranu, „kako ne bi morali da strijepe od kaprica“ nekog budućeg predsjednika SAD koji bi, kao što to čini Tramp osporavao član 5 sporazuma NATO i kolektivnu odbranu.

U najnovijoj anketi za informativni portal Virtualna Polska, 60 odsto Poljaka podržalo je predlog premijera Tuska da bi Evropa morala da stvori zajedničke snage koje bi bile u stanju da reaguju u slučaju napada Rusije.

Predsjedniku Dudi, koji je protiv te ideje, za pravo je dalo 32 odsto anketiranih.

Zeman: Dvije greške NATO - bombardovanje Jugoslavije i kukavičko povlačenje iz Avganistana

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 12:28