FOTO: Unsplash - AJ Colores Policija / - FOTO: UNSPLASH - AJ COLORES POLICIJA
09/01/2024 u 21:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljska: Uhapšena dva političara bivše vladajuće konzervativne partije

Duda je primio članove konzervativne partije Pravo i pravda u predsjedničku palatu dok je policija krenule u njihove kuće da ih uhapsi

Poljska policija uhapsila je danas dvojicu političara bivše vladajuće konzervativne partije osuđenih za zloupotrebu položaja koji su se satima skrivali u palati predsjednika Andžeja Dude, u dramatičnoj eskalaciji sukoba između nove i prethodne vlade, prenosi MINA.

Duda je primio članove konzervativne partije Pravo i pravda u predsjedničku palatu dok je policija krenule u njihove kuće da ih uhapsi, prenosi AP.

Poljski mediji su javili da su uhapšeni u palati. Varšavska policija nije iznijela detalje, navodeći samo da je hapšenje izvedeno "u skladu sa nalogom suda".

Hapšenje je posljednji u nizu događaja u eskalaciji sporu između nove vlade, koju predvodi premijer Donald Tusk, i partije Pravo i pravda koja je upravljala Poljskom osam godina do decembra prošle godine poslije poraza na izborima u oktobru.

Duda je blisko povezan s partijom Pravo i pravda i jasno stavlja do znanja da će se suprotstaviti Tuskovom programu. Dudin drugi i posljednji mandat traje do sredine 2025. godine.

Tusk je optužio predsjednika da je saglasan s djelovanjem Prava i pravde da napravi haos i izazove nestabilnost poslije izbornog poraza, rekavši da Duda "mora da zaustavi ovaj spektakl, koji vodi u veoma opasnu situaciju".

Tusk je tvrdio da Duda ometa sprovođenje pravde dajući utočište osobama za kojima se traga.

On je na konferenciji za novinare pročitao dio krivičnog zakona za koji je tvrdio da ga je Duda prekršio, a koji predviđa zatvorsku kaznu od tri mjeseca do pet godina.

- Samo želim da predsjednik bude svjestan u šta su ga njegovi politički prijatelji uvalili. Oni su ti koji mu postavljaju zamku, a ne ja -rekao je Tusk.

Spor je fokusiran na bivšeg ministra unutrašnjih poslova Mariuša Kaminskog i njegovog bivšeg zamjenika Maceja Vasika, koji su nakratko izašli iz palate da bi razgovarali sa novinarima.

- Ne krijemo se. Trenutno smo sa predsjednikom Poljske dok zlo ne izgubi - rekao je Kaminski.

On i Vasik osuđeni su za zloupotrebu položaja zbog postupaka 2007. godine, kada su služili u ranijoj vladi predvođenoj Pravom i pravdom, a osuđeni su u decembru na dvije godine zatvora. Oni insistiraju da su nevini.

Sud je u ponedjeljak izdao nalog policiji da ih uhapsi i preda u zatvor.

Nakon što su Pravo i pravda osvojili vlast 2015. godine, Duda je izdao pomilovanje Kaminskom i Vasiku pošto su osuđeni za zloupotrebu položaja, ali prije nego što su njihove žalbe upućene višem sudu, što im je omogućilo da imaju visoke položaje u vladi.

Mnogi pravni stručnjaci su tvrdili da predsjednička pomilovanja treba da budu rezervisana za slučajeve koji su prošli sve žalbe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:42