Protest farmera Poljska / - FOTO: X/PRT SC
13/05/2024 u 23:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poljski farmeri počeli štrajk glađu zbog Zelenog dogovora EU

Više poljskih poljoprivrednika stupilo je u štrajk glađu zbog ekoloških propisa Evropske unije za koje kažu da ih tjeraju iz posla

Poljoprivrednici u Poljskoj i u EU protestuju poslednjih mjeseci protiv uvoza jeftine hrane iz Ukrajine i ograničenja koja im je nametnuo Zeleni dogovor EU za borbu protiv klimatskih promjena.

Grupa od 14 farmera okupirala je u četvrtak parlament Poljske, a danas su njih petorica koji su tamo ostali najavili da neće uzimati hranu dok im se ne obezbijedi sastanak sa premijerom Donaldom Tuskom.

- Štrajkujemo prije svega protiv politike Evropske unije... i danas počinjemo naš štrajk glađu - rekao je poljoprivredni proizvođač Jaroslav Zareba (37), prenosi Rojters.

Poljoprivrednici su već dobili ustupke od EU u vezi sa Zelenim dogovorom (Green Deal) i od poljske vlade, koja je rekla da će platiti 2,1 milijardu zlota (oko 529 miliona dolara) subvencija da im kompenzuje niske cijene žitarica, ali mnogi kažu da to nije dovoljno.

Zamjenik ministra poljoprivrede Mihal Kolođejčak rekao je da demonstranti u parlamentu ne predstavljaju većinu farmera, za koje je rekao da su prestali da protestuju zbog mjera koje su sprovedene da im se pomogne.

Poljski farmeri u štrajku, blokrali granicu sa Njemačkom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 10:22