Štrajk prosvjetnih radnika u Njemačkoj / - EPA
28/11/2023 u 18:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Preko 20.000 prosvjetara štrajkuje u Njemačkoj: Situacija je kritična

Ako poslodavac konačno ne reaguje i ne počne pravedno da plaća zaposlene u javnom sektoru, kriza sa nedostatkom profesionalne radne snage će se dodatno produbiti“, rekla je predsjednica GEV Dorin Sibernik

U Nemačkoj je danas štrajkovalo preko 20.000 prosvetnih radnika u javnom sektoru, saopštio je Sindikat obrazovanja i nauke (GEV).

„Ako poslodavac konačno ne reaguje i ne počne pravedno da plaća zaposlene u javnom sektoru, kriza sa nedostatkom profesionalne radne snage će se dodatno produbiti“, rekla je predsjednica GEV Dorin Sibernik na centralnom skupu u Lajpcigu, gde se okupilo oko 7.000 prosvetnih radnika.

Osim u Lajpcigu, najveći skupovi održani su u Berlinu, Hamburgu i Karlsrueu, gdje su hiljade zaposlenih u školama, fakultetima, vrtićima i kancelarijama za mlade izašle na ulice.

Siebernik je objasnio da su prosvjetni radnici i radnici u obrazovnim ustanovama posebno pogođeni nedostatkom radne snage, zbog čega mnoga radna mjesta u sektoru ostaju nepopunjena.

Prema studiji koju je danas objavila Bertelsman fondacija, situacija je kritična, posebno u vrtićima, gdje zbog nedostatka vaspitača nedostaje preko 430.000 mjesta u vrtićima.

Sindikati traže od poslodavca, odnosno gradova i opština povećanje plate za 10,5 odsto ili najmanje 500 eura mesečno. Pored toga, traže stalni ugovor za studente koji prije završetka studija rade u prosveti.

Nova runda pregovora između sindikata i poslodavaca biće održana sledeće nedelje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 15:20