Pedro Sančez / - EPA/SEBASTIAN MARISCAL
04/03/2023 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sančez najavio donošenje zakona o rodnoj ravnopravnosti

Zakon o jednakoj zastupljenosti primijeniće mjere rodnog pariteta na izbornim listama, u upravnim odborima velikih preduzeća i strukovnih udruženja, rekao je Sančez

Španski premijer Pedro Sančez najavio je danas donošenje zakona o rodnoj ravnopravnosti kojim će se zahtijevati ravnopravnija zastupljenost žena i muškaraca u politici, poslovnoj i drugim oblastima javnog života.

Zakon o jednakoj zastupljenosti primijeniće mjere rodnog pariteta na izbornim listama, u upravnim odborima velikih preduzeća i strukovnih udruženja, rekao je Sančez tokom mitinga Socijalističke partije uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta. 

Sančez je najavio da će predlog zakona biti usvojen na sjednici vlade u utorak prije nego što parlament bude raspravljao o tome. 

- Zbog toga što predstavljaju pola društva, pola političke i ekonomske moći mora pripasti ženam - istakao je Sančez.

Premijer je rekao da vlada ne čini samo korak u korist feminizma, već u korist španskog društva u cjelini, prenio je Rojters. To je posljednja u nizu najavljenih mjera za ravnopravnost polova koje je donijela španska ljevičarska koaliciona vlada. 

Zakon o jednakoj zastupljenosti zahtijevaće da žene čine 40 odsto menadžmenta u svim kompanijama sa više od 250 radnika i godišnjim prometom od 50 miliona eura. Zakon će zahtijevati od političkih partija da imaju jednak broj muških i ženskih kandidata na izborima u cilju povećanja rodnog pariteta u parlamentu.

Žene trenutno čine 44 odsto španskog Kongresa i 39 odsto Senata. 

Prema novom zakonu, profesionalna udruženja moraće da imaju najmanje 40 odsto žena u svojim odborima, kao i žiri za sve nagrade finansirane dražvnim sredstvima.

Španski parlament usvojio je u decembru zakon o pravima transrodnih osoba, kao i pionirski zakon, kojim je, prvi put u nekoj evropskoj zemlji, predviđeno plaćeno odsustvo koje finansira država za žene koje pate od bolnih menstruacija. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:57