Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
20/02/2024 u 16:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjet EU: Nove direktive za osnaživanje potrošača u zelenoj tranziciji

Direktiva će poboljšati informacije dostupne potrošačima kako bi im pomogla da donose ekološke i cirkularne izbore

Savjet Evropske unije usvojio je danas direktivu o jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji koja će, između ostalog, štititi potrošače od obmanjujućih "zelenih" tvrdnji, uključujući neopravdane tvrdnje o smanjenju ili neutralizaciji emisija ugljen-dioksida.

To znači da trgovci neće moći da tvrde da proizvod ima neutralan, smanjen ili pozitivan učinak na životnu sredinu na osnovu neprovjerenih podataka.

Direktiva će takođe poboljšati informacije dostupne potrošačima kako bi im pomogla da donose ekološke i cirkularne izbore.

Proizvodi širom Evrope će, na primjer, imati usklađenu oznaku s informacijama o komercijalnoj garanciji trajnosti.

- Zahvaljujući direktivi koja je danas usvojena, potrošači će biti bolje informisani, bolje zaštićeni i bolje opremljeni da budu pravi akteri zelene tranzicije - izjavio je belgijski minister ekonomije Pjer-Iv Dermanj.

Direktivom se pojašnjava odgovornost trgovaca u slučaju informacija (ili nedostatka informacija) o ranoj zastarjelosti proizvoda, nepotrebnim ažuriranjima softvera ili neopravdanoj obavezi kupovine rezervnih djelova od originalnog proizvođača.

Novim pravilima biće poboljšana prava potrošača izmjenama Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi (UCPD) i Direktive o pravima potrošača (CRD) i njihovom prilagođavanju zelenoj tranziciji i cirkularnoj ekonomiji, saopštio je Savjet EU.

Nakon što je Savjet odobrio predlog Evropskog parlamenta, direktivu treba da potpišu predsjednici EP i Savjeta poslije čega će biti objavljena u Službenom listu EU i stupiće na snagu 20 dana od objavljivanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:24