Savjet Evrope / - SHUTTERSTOCK
23/02/2024 u 11:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjet Evrope ponovio punu podršku Kijevu

Vođeni našom posvećenošću pravdi, nastavićemo da radimo na tome da ruske civilne i vojne vlasti budu pozvane na odgovornost pred nadležnim sudovima za zločine počinjene protiv Ukrajine, piše u zajedničkoj izjavi

Lideri Savjeta Evrope (SE) su danas u zajedničkoj izjavi povodom dvije godine od početka agresije Rusije na Ukrajinu ponovili punu solidarnost i podršku Kijevu, prenose agencije.

Ministar spoljnih poslova, obrazovanja i sporta Lihtenštajna i predsjednik Komiteta ministara Dominik Hasler, predsjednik Parlamentarne skupštine Teodoros Rusopulos i generalni sekretar Marija Pejčinović Burić saopštili su da su šokirani nedavnim porastom civilnih žrtava izazvanim ruskim bombardovanjem.

- Zabrinjava nas sudbina djece koju je Rusija ilegalno deportovala iz Ukrajine ili nasilno prebacila na teritorije koje je privremeno okupirala. Dalje naglašavamo važnost rada Savjeta Evrope, uključujući i Konsultacionu grupu za djecu Ukrajine (CGU) koja koordinira akcije u vezi sa djecom koja su potražila utočište u drugim državama članicama Savjeta Evrope - navodi se u izjavi, saopštio je Savjet Evorope.

Navodi se da je zbog zaključka SE da ne može biti trajnog mira bez odgovornosti kreiran Registar štete izazvane agresijom Savjeta Evrope u kome trenutno učestvuju 43 države i Evropska unija i koji će u potpunosti operativan sa prvim zahtjevima koji će biti podnijeti ovog proljeća.

- Vođeni našom posvećenošću pravdi, nastavićemo da radimo na tome da ruske civilne i vojne vlasti budu pozvane na odgovornost pred nadležnim sudovima za zločine počinjene protiv Ukrajine i njenog naroda. U isto vrijeme, osuđujemo pokušaje Rusije da podnese krivične prijave protiv onih koji nastoje da je pozovu na odgovornost - piše u zajedničkoj izjavi.

Pošto Moskva u punom obimu ulazi u svoju treću godinu, a obilježava se i 10. godišnjicu nezakonite aneksije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja Rusiji, SE je ponovila "snažnu i nedvosmislenu osudu agresorskog rata i nepokolebljivu podršku ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. april 2024 22:32