Suđenje, ilustracija / - SHUTERSTOCK
08/12/2023 u 22:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šest tinejdžera osuđeno zbog odsjecanja glave profesoru u Francuskoj

Postojala direktna veza između podsticanja mržnje na društvenim mrežama i ubistva nastavnika, utvrdilo tužilaštvo

Francuski sud je osudio šestoro tinejdžera u vezi sa odsjecanjem glave profesora istorije Semjuela Petija 2020. godine, nakon što je pokazao svojim učenicima karikature proroka Muhameda na času o slobodi izražavanja.

Među osuđenima je tinejdžerka koja je navodno rekla svojim roditeljima da je Peti zamolio muslimanske učenike da napuste prostoriju prije nego što pokaže karikature.

Sud ju je proglasio krivom za lažnu optužbu i klevetničke komentare, nakon što je utvrđeno da ona nije bila u razredu u to vrijeme. Upravo posle tvrdnji ove djevojčice, pokrenuta ja kampanja na društvenim mrežama protiv Petija, ali je ona potom priznala da uopšte nije prisustvovala tom času, naveo je BBC.

Ovaj medij podsjeća da je otac djevojčice je podnio žalbu protiv nastavnika i započeo kampanju na društvenim mrežama zbog incidenta.

Tužilac je posle ubistva rekao da je postojala direktna veza između podsticanja mržnje na društvenim mrežama i ubistva nastavnika Petija. Počinitelja ubistva, Abdulu Anzorova (18) ubila je policija ubrzo posle napada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 10:53