/ - UN
01/01/2024 u 10:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Slovenija od danas nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN

Nove nestalne članice SB UN od danas se pridružuju Ekvadoru, Japanu, Malti, Mozambiku i Švajcarskoj koji su nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN od prošle godine

Slovenija je od danas drugi put nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN, a među pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom nalaze se još Alžir, Gvajana, Južna Koreja i Sijera Leone.

Savjet bezbjednosti UN ima 15 članica od kojih je pet stalnih sa pravom veta – Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dvije godine, ali tako da se svake godine zamjenjuje po pet članica, prenosi N1.

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu.

Neparnih godina u Savjet bezbednosti UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dvije iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dvije zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Od novih nestalnih članica najviše iskustva ima Alžir kome je ovo četvrti dvogodišnji mandat u Savjetu bezbjednosti UN, a najmanje Slovenija i Sijera Leone koje po drugi put ulaze u to tijelo. Gvajana i Južna Koreja danas počinju svoj treći mandat nestalne članice SB UN.

Više od trećine zemalja članica UN nikada nisu bile zastupljene u Savjetu bezbednosti UN. Među njima su i Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

SFR Jugoslavija je četiri puta bila nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN, a od njenog raspada su, kao samostalne države, članice tog tijela do sada bile Slovenija (1998-1999), Hrvatska (2008-2009) i BiH (2010-2011).

Nove nestalne članice SB UN od danas se pridružuju Ekvadoru, Japanu, Malti, Mozambiku i Švajcarskoj koji su nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN od prošle godine, dok je predstavnicima Albanije, Brazila, Gabona, Gane i Ujedinjenih Arapskih Emirata 31. decembra 2023. završen mandat.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 19:30