Markon i Šolc / - FOTO: RADIO KIM
02/05/2024 u 18:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šolc i Makron u Parizu, razgovaraće o politici EU prema Kini

Njemački kancelar Olaf Šolc sastaće se sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Parizu na večeri na kojoj će razgovarati o politici Evropske unije prema Kini.

Tajni sastanak dvojice lidera EU, koji dolazi nekoliko dana uoči posete kineskog predsjednika Si Đinpinga Evropi, opisuje se kao poluprivatni događaj, a navodi se da su Šolc i njegova supruga Brita Ernst na kratkom odmoru u Parizu, pa će se u jednom restoranu sastati sa Makronom i njegovom suprugom Brižit, prenosi Politiko.

Večeri neće prisustvovati nijedan Šolcov i Makronov savjetnik, reklo je Politiku više osoba koje su s tim upoznate, kojima je omogućena anonimnost, jer nisu ovlašćene da o tome govore javno.

Šolc i Makron su se više puta sukobljavali poslednjih godina, poslednji put u februaru, kada je francuski predsjednik otvorio vrata potencijalnom slanju kopnenih trupa u Ukrajinu, što je njemački kancelar kategorički odbio.

 

Šolc i Makron se, takođe, ne slažu ni oko potencijalnog nametanja carina na subvencionisana kineska električna vozila.

Ključna tema razgovora biće posjeta Sija, koji u nedelju stiže u Francusku, prije odlaska u Srbiju i Mađarsku, a večera će biti prilika da Šolc obavjesti Makrona o sastanku sa Sijem u Pekingu prošlog mjeseca.

Makron i Šolc o uravnoteženju trgovine Evrope i Kine, ratu u Ukrajini i jačanju konkuretnosti

Prema riječima Noa Barkina iz njemačkog Maršalovog fonda, Makron će pokušati da ubjedi Šolca da mu se pridruži na sastanku sa Sijem u nedelju, zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Druga vjerovatna tema biće politika EU, posebno odbrana i njeno finansiranje. Makron se snažno zalaže za takozvane odbrambene obveznice, koje bi uključivale zajedničko evropsko zaduživanje za finansiranje vojnih izdataka, što je Šolc odbacio kao neprihvatljivo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 00:12