Pedro Sančez / - PEDRO SANčEZ
23/07/2023 u 07:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta izbori u Španiji znače za Evropsku uniju?

U Španiji se održavaju prijevremeni izbori. Njihov ishod će odlučiti koliko efikasno ta zemlja može da nastavi predsjedavanje Savjetom EU koje je tek započela, piše Dojče vele

Lista tema španskog predsedavanja je duga i ambiciozna: strateška autonomija EU, odbrambena politika, konkurentnost, socijalna pravda, pomoć Ukrajini, nova pravila o azilu. Ali šta će desiti ako dođe do promjene vlasti?

Socijalista Pedro Sančez trenutno vlada u koaliciji sa nekoliko malih ljevičarskih partija i katalonskim regionalnim partijama. U slučaju promjene vlade, konzervativna Partido Popular bi imenovala novog premijera i eventualno formirala koaliciju sa ultranacionalnom partijom Voks, piše Dojče vele.

Promjena vlasti bi stoga značila veliku promjenu kursa – od jasne ljevice ka čistoj desnici.

Šta bi se promijenilo?

Kako piše Dojče vele, prema Heningu Vepelu iz Centra za evropsku politiku, vjerovatno je da se tada promjene i teme predsjedavanja Savjetom EU. Tim prije, što je Španija tek 1. jula preuzela predsjedavanje i još uvijek je relativno lako promijeniti i odrediti sopstvene prioritete.

Ali čak i ako ne dođe do većih promjena dnevnog reda, malo je vjerovatno da će špansko predsjedavanje biti uspješno pod ovim uslovima, kaže Danijel Kaspari iz grupe demohrišćana u Evropskom parlamentu. Sa njegove tačke gledišta, izbori ne bi trebalo da se održavaju tokom predsjedavanja Savjetom EU. Jer politička pažnja se tada usmjerava prvo na izbornu kampanju i na kraju na formiranje vlasti. To je uvijek loše za EU ​​– a posebno u teškim vremenima poput ove godine, prenosi Dojče vele.

Nikolaj fon Ondarca iz Fondacije za nauku i politiku opušteniji je po pitanju posljedica španskih izbora po EU. Prema njegovoj ocjeni, zemlje koje predsjedavaju Savjetom EU postale su pružaoci usluga koji, prije svega, moraju da posreduju i pregovaraju o kompromisima i manje nego ranije su mogu same da odrede dnevni red.

Ali on takođe pretpostavlja da bi, u zavisnosti od ishoda izbora i eventualno teškog procesa formiranja vlade, političko rukovodstvo Španije moglo biti toliko zauzeto unutrašnjom politikom da za Brisel ostaje malo vremena.

Moguće razlike u agendi vidi prije svega u politici migracija i klime. S druge strane, on ne vidi velike razlike kada je riječ o trgovinskoj politici i Ukrajini.

Koliko će predsjedavanje Savjetom biti efikasno?

Ishod izbora u Španiji će stoga odlučiti koliko će efikasno raditi špansko predsjedništvo. Kada dođe do promjene vlasti, postaje teže sprovesti cijeli program.

Aktuelni premijer Španije Pedro Sančez je na početku predsjedavanja rekao da je EU proteklih decenija uradila mnogo za Španiju, a sada je na Španiji da učini mnogo za EU.

Ali Sančez vjerovatno nije siguran da li će baš on lično moći mnogo da učini za EU – tradicionalni govor o Predsjedništvu Savjeta pred Evropskim parlamentom koji trebalo da održi u julu, odložio je za septembar.

(N1)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:41