/ - FOTO: KOSOVO ONLINE - PETAR STANO
02/10/2023 u 14:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stano: EU očekuje punu saradnju Beograda u vezi sa događajima u Banjskoj

Stano je izjavio da je prioritet za EU u ovom trenutku „deeskalacija i smirivanje bezbjednosne situacije“ i dodao da uočeno „gomilanje srpskih bezbjednosnih snaga u blizini Kosova mora da prestane“

Evropska unija očekuje punu i bezuslovnu saradnju Srbije u vezi sa dešavanjima u Banjskoj 24. septembra, izjavio je portparol EU Peter Stano i naglasio da je prioritet da dođe do deeskalacije i stabilizacije bezbjednosne situacije na sjeveru KiM.

- Potrebna je temeljna i adekvatna istraga terorističkog napada na sjeveru Kosova, koja će pokazati ne samo ko su izvršioci, već i ko stoji iza brutalnog napada. U tome očekujemo punu i bezuslovnu saradnju Srbije - rekao je Stano, prenosi RTS.

Portparol je naveo da je EU spremna da razmotri mjere u odnosu na Srbiju, ako zemlje članice procjene da je to potrebno.

- Odluku o tome zemlje članice će donijeti ako ocjene da imaju dovoljno informacija i dokaza. Kada ocjene da je trenutak za to, zemlje članice će se odrediti prema događajima na Kosovu i daljim koracima“, rekao je Stano..

Stano je naveo da je za istragu o napadu ovlašćena Kosovska policija, „s obzirom da se događaj desio na Kosovu “ i dodao da je „dobrodošao doprinos svakoga ko može da pomogne da se rasvjetle okolnosti napada“.

Naglasio je da „EU ima vrlo dobru saradnju sa Kosovskom policijom »m kao i da postoji „dobra komunikacija“ sa Euleksom.

Na pitanje o tvrdnjama Beograda da su pripadnici misije Euleks bili spriječeni da učestvuju u istrazi, Stano je rekao da „Euleksu nisu potrebni portparoli drugih strana“ i da misija ima dobru saradnju sa prištinskim vlastima.

- Vršenje istrage nije mandat Euleksa, već nadgledanje situacije i pružanje pomoći Kosovskoj policiji na osnovu zahtjeva - rekao je Stano.

Stano je izjavio da je prioritet za EU u ovom trenutku „deeskalacija i smirivanje bezbjednosne situacije“ i dodao da uočeno „gomilanje srpskih bezbjednosnih snaga u blizini Kosova mora da prestane“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 22:50