Jens Stoltenberg / - EPA
20/12/2023 u 18:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Bezbjednost na Kosovu ključna za stabilnost Zapadnog Balkana

Stoltenberg je rekao kako “živimo u opasnom svijetu”, u kojem traje rat u Evropi, novi rat na Bliskom istoku, dok rastu tenzije i na Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je bezbjednost na Kosovu ključna za stabilnost u cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

To je rekao u dvominutnom govoru objavljenom na društvenoj mreži X povodom završetka godine i pri tome se zahvalio svim saveznicima na podršci, kao i trupama, uključujući Kfor na Kosovu, zbog njegove “službe u odbrani mira”.

“Pomaganje u održavanju mirnog i bezbjednog okruženja za sve na Kosovu ključ je stabilnosti šire regije Zapadnog Balkana”, kazao je.

Stoltenberg je rekao kako “živimo u opasnom svijetu”, u kojem traje rat u Evropi, novi rat na Bliskom istoku, dok rastu tenzije i na Zapadnom Balkanu.

“Brutalni terorizam opstaje, a klimatske promjene izazivaju konflikte. I zato nema bezbjednosti bez jake odbrane, niti jake odbrane bez sposobnih oružanih snaga. I zato smo ove godine preduzeli toliko važnih koraka kako bismo pojačali NATO odbranu – uz još više trupa i pojačane potrošnje na odbranu. I to ne da bismo izazvali rat, već da spriječimo konflikt i očuvamo mir”, poručio je Stoltenberg.

Odnosi između Srbije i Kosova eskalirali su napadom grupe Srba u selu Banjska, na sjeveru Kosova, koji je predvodio bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić.

Tokom sukoba ubijeni su jedan pripadnik policije Kosova i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Radoičić je u javnoj objavi priznao da je organizovao ovaj napad, ali je odbacio optužbe da je to uradio po direktivi službenog Beograda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:18