Jens Stoltenberg / - EPA-EFE
23/02/2024 u 12:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Članice NATO spremne da učine više kako bi osigurale da Ukrajina pobijedi

-Čvrsto vjerujem da je najbolji način da se oda počast Alekseju Navaljnom da se osigura da predsjednik Putin ne pobijedi na bojnom polju, već da Ukrajina pobedi, rekao je Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su članice NATO posvećene tome da učine više kako bi osigurale da Ukrajina "pobjedi" u borbi protiv invazionih ruskih snaga, kao i da je alijansa "značajno promjenila" svoj stav o obezbjeđivanju naprednijeg oružja Kijevu.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom objeležavanja dvije godine početka opšte invazije Rusije na susjednu zemlju, Stoltenberg je rekao da solidarnost sa Ukrajinom nije samo ispravna, već je i „ubezbjednosnom interesu Alijanse“, prenosi N1.rs.

- Možemo očekivati da će saveznici iz NATO učiniti više da osiguraju da Ukrajina pobjedi - rekao je Stoltenberg, ponavljajući da to „nije milostinja, već ulaganje u sopstvenu bezbjednost i naša podrška pravi razliku na bojnom polju svakog dana“.

U odlomcima iz intervjua koje je RSE objavio ranije ove nedelje, Stoltenberg je naveo da bi smrt ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog i uspjesi Rusije na bojnom polju u poslednjih nekoliko mjeseci trebalo da pomognu da se fokus pažnje NATO i njegovih saveznika usmjeri na hitnu potrebu da se podrži Ukrajina.

- Čvrsto vjerujem da je najbolji način da se oda počast Alekseju Navaljnom da se osigura da predsjednik Putin ne pobjedi na bojnom polju, već da Ukrajina pobedi - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ukazao da slučaj Avdijevke opominje da je Rusija spremna da žrtvuje mnogo vojnika, da samo ostvaruje manje teritorijalne dobitke i da je dobila značajnu vojnu podršku od Irana, od Sjeverne Koreje i da je bila u stanju da poveća svoju proizvodnju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 09:30