/ - UNSPLASH
03/04/2024 u 14:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Nije pitanje da li će, već kada će Ukrajina postati članica NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da nije pitanje da li će, već kada će Ukrajina postati članica Alijanse.

- Moskva mora da razumije da neće ostvariti svoje ciljeve na bojnom polju -  izjavio je Stoltenberg uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO i najavio da će se na sastanku razgovarati o tome kako NATO može da preuzme više odgovornosti za koordinisanje dostave oružja i obuku Ukrajine.

- Transformišemo sveobuhvatni NATO paket pomoći u višegodišnji program pomoći - rekao je Stoltenberg i dodao da će se 4. aprila, na 75. godišnjicu NATO, sastati sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine,  prenosi Nova.rs.

Stoltenberg je pozdravio članice saveza koje dostavljaju Ukrajini pomoć, ali i upozorio da Evropi prijeti rat „na skali za koju smo mislili da je ostala u istoriji“ i da Ukrajina ima hitne potrebe čije odlaganje stvara „posledice na bojnom polju upravo dok razgovaramo“. Sastanak ministara će pripremiti teren za postizanje konsenzusa o ovim problemima na Vašingtonskom samitu u julu, naveo je Stoltenberg i ukazao da će ove godine rekordan broj država članica dostići izdvajanja za savez od dvija odsto BDP-a.

On je istakao da su azijske zemlje naklonjene Rusiji ključne za „nastavak rata".

- Kina ojačava rusku ratnu ekonomiju. Zauzvrat, Moskva stavlja svoju budućnost pod hipoteku Pekingu. Severna Koreja i Iran dostavljaju značajne količine oružja i municije. Zauzvrat, Pjongjang i Teheran dobijaju rusku tehnologiju i zalihe koje im pomažu u unapređenju raketa i nuklearnih sposobnosti. Zato države koje slično razmišljaju moraju da rade zajedno jer, kako je naveo Stoltenberg, sve mogu mnogo da dobiju od praktične saradnje u oblasti tehnologije, sajber i hibridnih pretnji, ali i jer je njihova saradnja važna za Ukrajinu i evropsku i indopacifičku bezbjednost - rekao je on.

Dodao je da je NATO osnovan na jednoj jedinoj pretpostavci, a to je da je napad na jednog saveznika napad na sve članice.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:04