Jens Stoltenberg / - SHUTTERSTOCK
19/03/2024 u 08:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Predsjednički izbori u Rusiji namješteni

Ruski predsjednički izbori nijesu bili slobodni i pošteni i potvrdili su da je Rusija autoritativno društvo, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa u ponedjeljak, drugog dana posjete južnom Kavkazu, kazao da su izbori, na kojima je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dodijeljen peti mandat, bili "namješteni i da ne predstavljaju iznenađenje".

On je naveo da je pokušaj Moskve da sprovede glasanje na okupiranim teritorijima Ukrajine kršenje međunarodnog prava.

Stoltenberg je istakao da je Putin netačno izjavio u svom pobjedničkom govoru da su NATO trupe u Ukrajini.

- NATO saveznici su osigurali obuku, ali ne planiraju nikakvu vojnu prisutnost na terenu - naglasio je Stoltenberg.

On je ponovio da NATO vodi politiku otvorenih vrata za države koje žele članstvo i negairao da se savez "agresivno širi prema istoku", što je bilo jedno od opravdanja koje je Putin koristio za pokretanje ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

- Poštujemo ako ne želite članstvo u NATO-u. Poštujemo i ako želite članstvo - rekao je Stoltenberg, dodajući da te države ne mogu živjeti u svijetu u kojem Moskva odlučuje šta susjedi mogu ili ne mogu učiniti.

On nije želio da kaže hoće li zahtjev Ukrajine za pridruživanje NATO-u biti odobren na samitu NATO-a u Vašingtonu u julu, ali je rekao da očekuje da će Alijansa donijeti odluke koje će Ukrajinu još više približiti NATO-u, uključujući korake koji će osigurati da ukrajinska vojska bude u potpunosti operativna s NATO-om, kao i dalju integraciju političke suradnje.

Na pitanje hoće li težnje Gruzije za pridruživanjem NATO-u napredovati na samitu, Stoltenberg je kazao da ne može prejudicirati ishod tog sastanka.

- Najvažnija stvar koju možemo učiniti je osigurati da (Gruziji) pomognemo u sprovođenju potrebnih reformi na polju transparentnosti, borbe protiv korupcije, jačanja vladavine prava u institucijama - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je prvi put izjavio da Gruzija i Ukrajina imaju odvojene i nezavisne odgovornosti kada je riječ o njihovim prijavama za članstvo u NATO-u, što ukazuje na razdvajanje kandidatura te dvije države.

Kako je kazao, Gruzija i Ukrajina su na različitim nivoima na različite načine.

- Ne kažem da je Ukrajina ispred Gruzije na svim poljima. Postoje pojedinačne procjene, postoje pojedinačni napori da se podrži Gruzija i Ukrajina, a biće i pojedinačnih, zasebnih odluka - dodao je Stoltenberg.

Na pitanje o zahtjevima prema Moskvi koje su uputile otcijepljena moldavska regija Pridnjestrovlje i otcijepljene gruzijske regije Abhazija i Južna Osetija, Stoltenberg je priznao da Alijansa ne može ponuditi mnogo osim osuditi prisutnost ruskih snaga i izvršiti pritisak na Rusiju da opozove priznanje tih teritorija kao zasebnih država.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 13:10