/ Jens Stoltenberg - SHUTTERSTOCK
28/11/2023 u 14:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Turska i Mađarska bez odlaganja da ratifikuju članstvo Švedske u NATO

Stoltenberg je u intervjuu za mađarski portal Indeks.hu istakao da je Švedska ispunila svoje obaveze za pristupanje NATO-u

Generalani sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da očekuje da Turska i Mađarska ratifikuju pristupanje Švedske ovoj alijansi bez daljeg odlaganja, prenosi Indeks.hu.

Stoltenberg je u intervjuu za mađarski portal Indeks.hu istakao da je Švedska ispunila svoje obaveze za pristupanje NATO-u, prenosi Kosovonline.

- Očekujem da Turska i Mađarska ratifikuju pristupanje Švedske bez daljeg odlaganja. Pozdravljam činjenicu da je predsjednik Erdogan nedavno poslao pristupni protokol Velikoj narodnoj skupštini Turske na ratifikaciju. Takođe sam razgovarao o švedskom članstvu sa predjsednicom Novake, kada je nedavno bila u Briselu. Oboje smo mišljenja da članstvo Švedske čini čitavu alijansu jačom. Mađarska vlada je više puta ponovila da neće biti poslednji saveznik koji je ratifikovao pristupanje Švedske. Očekujem da će Mađarska ispuniti svoje obaveze-naveo je Stoltenberg.

On je takođe istakao da je Ukrajina nikad bliže NATO-u.

- Budućnost Ukrajine je u NATO. Na ovogodišnjem samitu NATO-a u Viljnusu, saveznici su se dogovorili o višegodišnjem programu pomoći Ukrajini kako bi se osigurao prelazak sa sovjetske ere na opremu i standarde NATO-a, kao i interoperabilnost vojski. Saveznici su do sada obećali 500 miliona eura za kritične potrebe, uključujući gorivo, medicinsku opremu, opremu za deminiranje i pontonske mostove. Osvježili smo naše političke veze kroz novi Savet NATO-Ukrajina, platformu za upravljanje krizama i za donošenje odluka u kojoj se ravnopravno bavimo zajedničkim bezbjednosnim pitanjimać- istakao je Stoltenberg.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:08