Hašim Tači / - FOTO: EPA
27/02/2024 u 16:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje Tačiju: Tužioci smanjuju broj svjedoka sa najavljenih 300 na manje od 200

Po ranijoj odluci raspravnog veća, tužioci sve svoje svedoke moraju izvesti pred sud do aprila 2025.

Broj svjedoka tužilaštva na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju, optuženom za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, biće smanjen sa ranije najavljenih 300 na manje od 200, predočili su tužioci. Suđenje Tačiju i saoptuženim Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Kransnićiju počelo je 3. aprila prošle godine, a do sada je sud saslušao samo 47 svjedoka optužbe.

Po ranijoj odluci raspravnog veća, tužioci sve svoje svedoke moraju izvesti pred sud do aprila 2025.

Od početka procesa, tužioci su najavljivali 300 svjedoka, uprkos pozivima veća sudije Čarlsa Smita i branilaca optuženih da broj svjedoka smanje.

Sudija Smit ponovo je, na poslednjoj statusnoj konferenciji, apelovao na tužilaštvo da skrati dokazni postupak.

Zastupnik optužbe Metju Holing (Matthev Halling) odgovorio je da tužilaštvo planira da u narednih godinu izvede dokaze više od „144 svjedoka“, iz čega proizlazi da će iskaz dati ukupno 191 svjedok, prenosi N1.

Tužilac je, međutim, naznačio da bi broj svjedoka mogao biti dodatno smanjen.

Holing je od raspravnog vijeća dobio rok da do 21. maja u podnesku precizira za koliko će broj svjedoka biti umanjen i na koji će još način dokazni postupak biti učinjen kraćim i jednostavnijim.

Vijeće je apelovalo na tužilaštvo i da sve ključne svjedoke izvede što prije.

Uz obećanje da će to učiniti, tužilac je podvukao da u obezbjeđivanju iskaza svjedoka „teškoće pričinjava opstrukcija“ sa kojom se tužilaštvo suočava na Kosovu.

Vijeće sudije Smita utvrdilo je i da na dužinu trajanja suđenja značajno utiče i vrijeme koje branioci optuženih troše na unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe.

Odbrane su, po evidenciji sudija, potrošile ukupno 58 odsto ukupnog vremena za svjedoke, često bespotrebno ponavljajući pitanja.

Optužene terete za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK. Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obavještajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obavještajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 06:36