/ Ilustracija - EPA
25/11/2023 u 18:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švajcarski predsjednik obećao dodatnu podršku Ukrajini

Ukrajina organizuje međunarodni samit kako bi predstavila svoje napore za izvoz žitarica dok Rusija blokira Crno more, kroz koji prolazi glavna ruta za izvoz ukrajinskog žita

Švajcarski predsjednik Alen Berset obećao je u subotu dugoročnu podršku Ukrajini na sastanku s ukrajinskim kolegom u Kijevu, gde je takođe prisustvovao međunarodnom samitu o bezbjednosti hrane, saopštila je švajcarska vlada. Ukrajina organizuje međunarodni samit kako bi predstavila svoje napore za izvoz žitarica dok Rusija blokira Crno more, kroz koji prolazi glavna ruta za izvoz ukrajinskog žita, prenose mediji.

"U razgovorima s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, predsjednik Berset je istakao da je Švajcarska solidarna s Ukrajinom na duge staze, čak i u vremenima istovremenih višestrukih kriza", saopštila je švajcarska vlada, navode agencije.

Zelenski je na mreži X rekao da se razgovaralo i o uklanjanju mina, mirovnim predlozima i korišćenju profita od zamrznute ruske imovine, prenosi RSE.

Švajcarska je ranije saopštila da je zamrznula rusku imovinu u vrednosti od oko 7,5 milijardi švajcarskih franaka (8,5 milijardi dolara). Berset je u Ukrajini takođe posetio Buču gdje su mnogi civili ubijeni u ranim fazama rata i položio cvijeće na spomenik u Kijevu za Holodomor iz sovjetskog doba, kada su milioni ukrajinskih seljaka umrli od gladi.

On je takođe rekao da će Švajcarska pružiti dodatnu pomoć Ukrajini, s dodatnih 10 vozila hitne pomoći i šest vatrogasnih vozila kako bi se zamenila oštećena. Švajcarska je uprkos tome što je načelo neutralnosti ugrađen u njen ustav, uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i pridružila se međunarodnom pozivu za formiranje specijalnog tribunala za koji bi se bavio ruskim zločinom agresije na Ukrajinu.

Švajcarska navodi da nema kontradiktornosti jer pravna definicija neutralnosti znači da se nijedna zaraćena strana ne favorizuje u vojnom smislu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 21:06