/ - PODACI, ILUSTRACIJA, UNSPLASH
30/11/2023 u 09:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svaka druga njemačka kompanija suočena s nedostatkom radne snage

Njemačka se, kao i industrijalizovane zemlje diljem svijeta, suočava s velikim nedostatkom radne snage, posebno u sektorima s visokim rastom kvalifikovanih radnika

Polovina njemačkih kompanija bori se s popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta zbog nedostatka radne snage, objavila je Ekonomska i industrijska komora DIHK, uprkos stagnaciji u najvećoj privredi eurozone.

Njemačka se, kao i industrijalizovane zemlje diljem svijeta, suočava s velikim nedostatkom radne snage, posebno u sektorima s visokim rastom kvalifikovanih radnika, prnoei SEEbiz.

Udio kompanija koje se suočavaju s teškoćama pri zapošljavanju blago je pao u odnosu na prethodnu anketu u kojoj je učestvovalo 22 hiljade kompanija, na 50 odsto sa 53 odsto u januaru, ali je ostao visok.

- Situacija s kvalifikovanom radnom snagom ostaje vrlo kritična- rekao je Achim Dercks, zamjenik izvršnog direktora DIHK-a.

Prema posljednjoj procjeni, u cjelokupnoj njemačkoj ekonomiji ostalo je nepopunjeno 1,8 miliona radnih mjesta.

- To znači da će ove godine biti izgubljeno više od 90 milijardi eura dodatne vrijednosti- rekao je Dercks i dodao da to odgovara više od dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

Sektori industrije i građevinarstva bili su najteže pogođeni nedostatkom radne snage, s 54 odsto, odnosno 53 odsto tih tvrtki koje se bore s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta.

- Neki sektori ne govore samo o nedostatku kvalifikovane radne snage, već o opštem nedostatku radnika- rekao je Dercks predstavljajući izvještaj.

Istraživanje je pokazalo da osam od deset preduzeća očekuje negativne posljedice nedostatka radne snage.

Svjesna borbe, njemačka Vlada je ove godine donijela novi zakon za privlačenje stranih radnika iz zemalja izvan EU, koji je stupio na snagu 18. novembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:53