Ilustracija / Shutterstock
27/11/2023 u 20:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svako osmo preduzeće u Njemačkoj koristi vještačku inteligenciju

Ispostavilo se da veća preduzeća sa više od 250 zaposlenih sa udjelom od 35 odsto više koriste tu tehnologiju od malih firmi

U Njemačkoj svako osmo preduzeće koristi vještačku inteligenciju, proizlazi iz ankete koju je u ponedeljak objavio Savezni zavod za statistiku, prenosi agencija dpa.

Da li koriste AI – pismenim je putem dobilo pitanje 80.000 firmi sa najmanje 10 zaposlenih. Ispostavilo se da veća preduzeća sa više od 250 zaposlenih sa udjelom od 35 odsto više koriste tu tehnologiju od malih firmi. Kod malih preduzeća samo je svako deseto već počelo.

Najčešće oblasti primjene su, prema odgovorima na anketu, knjigovodstvo (25 odsto) i kompjuterska bezbjednost (24 odsto).

Međutim, vještačku inteligenciju preduzeća koriste i u proizvodnom procesu i u uslužnim djelatnostima (22 odsto), kao i poslovnoj administraciji (20 odsto). Između ostalih, koriste se tehnologije vještačke inteligencije za prevođenje i prepoznavanje teksta.

Mnoga preduzeća su, međutim, navela da im nedostaju informacije i znanje o primjeni AI. Više od polovine (54 odsto) onih koji je ne koriste strahuje koliko je kompatibilna sa uređajima koje imaju, ili ne znaju pravne konsekvence upotrebe (51 odsto).

Među preduzećima koja ne koriste AI, više od petine (22 odsto) je navelo da to nije od koristi u djelatnosti kojom se bave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. februar 2024 16:39