/ - FOTO: UNSPLASH
29/11/2023 u 16:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švedska ušla u recesiju

Kako se navodi na sajtu te organizacije, pad je prije svega posljedica smanjenja zaliha i niže potrošnje domaćinstava

Švedska je ušla u recesiju pošto je njena privreda u trećem kvartalu pala 0,3 odsto u odnosu na drugo tromjesečje i tako se nadovezala na prethodni kvartalni pad od 0,8 odsto, saopštio je švedski Zavod za statistiku (SCB).

Kako se navodi na sajtu te organizacije, pad je prije svega posljedica smanjenja zaliha i niže potrošnje domaćinstava. Potrošnja domaćinstava je kvartalno pala 0,6 odsto, a opšta državna potrošnja se nije promjenila. Bruto investicije u fiksni kapital smanjene su u istom periodu 0,6 odsto.

Investicije u stanove su nastavile da opadaju, kao i investicije u druge zgrade i objekte. Izvoz je u trećem tromjesečju kvartalno porastao 1,4 odsto, a uvoz pao 1,5 odsto. Na godišnjem nivou je švedska ekonomija pala 1,4 odsto u odnosu na treći kvartal prošle godine.

Norveška ekonomija se smanjila i u trećem tromjesečju i stupila je u recesiju, uz posustalu inostranu potražnju za gasom, pokazali su podaci statističke kancelarije.

U periodu od jula do septembra norveški bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se 0,5 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bilježio isti postotni pad. U prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je 0,2 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 18:14