Karl-Oskar Bohlin / - FOTO: FENA
11/01/2024 u 08:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švedski ministar poručio sunarodnicima: Pripremite se za rat sa Rusijom

Opozicija negodovala nakon upozorenje ministra civilne odbrane Švedske Karl-Oskara Bohlina

Ministar civilne odbrane Švedske Carl-Oskar Bohlin rekao je na konferenciji za odbranu da bi moglo doći do rata s Rusijom što je dovelo do negodovanja opozicije i povećane zabrinutosti među građanima, naročito mladima.

Njegovu poruku je podržao i glavni vojni komandant general Mikael Biden koji je rekao da bi svi Šveđani trebali psihički da se pripreme za tu mogućnost.

Međutim, opozicioni političari su se usprotivili tonu upozorenja.

Bivša premijerka Magdalena Anderson rekla je za švedsku televiziju da, iako je sigurnosna situacija ozbiljna, rat nije pred vratima.

Organizacija za prava djece saopšila je da njena nacionalna linija za pomoć obično ne prima pozive o mogućnosti rata.

Međutim, ove sedmice je zabilježen porast zabrinutih poziva mladih koji su vidjeli izvještaje ili objave na TikToku u kojima se govori o tome, javlja Bi-Bi-Si.

Švedski ministar civilne odbrane rekao je da njegov cilj nije da ljudi izgube san, već da steknu svijest o tome šta se zaista događa. On je apelovao na lokalne vlasti, planere za vanredne situacije i pojedince da reaguju.

Upozorenje generala Bidena da se mentalno pripremi za rat dolazi teško nakon upozorenja od prije mjesec dana šefa poljskog Biroa za nacionalnu sigurnost (BBN) Jaceka Sieviere koji je rekao da bi se izbjegao rat s Rusijom zemlje na istočnom krilu NATO-a trebaju usvojiti trogodišnji vremenski okvir za pripremu sukoba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 19:57