Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - NEMESIA PRODUCTION POLJSKA, ZASTAVA
27/04/2024 u 13:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Svega 36 odsto Poljaka podržava da se u zemlji razmjesti američko nuklearno oružje

Predlog predsjednika Poljske Andžeja Dude da se na teritoriji te zemlje razmjesti američko nuklearno oružje iz programa “Nuklear šering” nije naišao na podršku, pošto svega 36,4 odsto anketiranih podržava staru inicijativu sadašnje opozicije, stranke Pravo i Pravda.

U anketi za poljski list Žečpospolita 36,4 odsto ispitanika podržalo bi razmještanje nuklearnog oružja, 31,9 odsto anketiranih razmještanje odbija, 19 odsto je neodlučno a čak 12,6 odsto nije čulo za takvu ideju, prenose mediji.

Na ideju da se zvanična Varšava uključi u program „Nuklear šering“ u okviru kojeg su američke nuklearne rakete raspoređene u nekoliko evropskih zemalja, ali mogu da se upotrebe isključivo za zajedničku odbranu i uz dozvolu SAD, došao je prije nekoliko godina lider stranke Prava i Pravde, bivši premijer Jaroslav Kačinjski, obrazlažući da Poljska ne može da računa da bi sama mogla da nabavi takvo oružje.

Presjednik Duda, takođe iz stranke Pravo i Pravda, je potrebu da na teritoriji Poljske bude nuklearno oružje pomenuo ovog proljeća nekoliko puta, a šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski upozorio je da takav zahtjev mora da podnese vlada a da ga ona nije ovlastila niti podsticala da o tome govori, posebno ne javno.

„Predsjedniku je na najvišim nivoima, i to ne poljskim, rečeno da sada za to nema šanse. Ne znam zašto je o tome pričao. Predsjednik realizuje spoljnu politiku vlade. Mi mu nismo dali ovlašćenje niti ga podsticali da o tome javno priča. Ali već imamo ruski odgovor, očigledan, da će svaki takav magacin biti meta napada“, kazao je Šikorski u intervjuu poljskoj televziji Polsat.

Posljednji put je Duda, početkom ove sedmice, bez konsultacija sa vladom, izjavio u intervjuu listu Fakt da je Poljska spremna da na svojoj teritoriji razmjesti nuklearno oružje ako saveznici u NATO donesu takvu odluku, posebno pošto Rusija prebacuje svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju.

Odmah je reagovao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i rekao da NATO takve planove nema a pošto je poljski premijer Donald Tusk izrazio čuđenje što Duda to pominje, predsjednik ga je pozvao na razgovor 1. maja, međutim, sastanak je pod znakom pitanja, pošto je premijer bolestan i liječi se od upale pluća.

„Neki misle da ‘Nuklear šering’ znači da će Poljska postati nuklearna sila a to nije tako. To su veoma komplikovana pitanja o kojima razgovaramo na sastancima o nuklearnom planiranju. Takve debate ne treba da se vode javno“, kazao je ministar.

Za proevropsku poljsku vladu koja je poslije osam godina u opoziciji došla na vlast sredinom prošlog oktobra opcija je, prije nego uključenje u „Nuklear šering“, da Francuska, za šta je spremnost nedavno najavio njen predsjednik Emanuel Makron, i Velika Britanija stave i istočno krilo NATO, konkretno Poljsku, pod svoj nuklearni kišobran.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 23:40