Donald Tusk / - Donald Tusk
19/02/2024 u 14:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tusk: Neoprostiva greška ako Mađarska spriječi ulazak Švedske u NATO

Švedska može da računa na Poljsku - kazao je Tusk

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas poslije razgovora sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Varšavi, da bi bila neoprostiva greška kada bi Mađarska stavila veto na ulazak Švedske u zapadni vojni savez.

- Bila bi neoprostiva greška kada bi jedna država članica NATO blokirala drugu državu koja želi da aktivno radi u interesu naše zajedničke bezbjednosti. Švedska može da računa na Poljsku - kazao je Tusk na konferenciji za novinare.

Poljski premijer rekao je da je sa Kristersonom razgovarao prije svega o pitanjima bezbjednosti, posebno Baltičkog mora, što je zajednička obaveza Švedske i Poljske.

- Isti stav imamo prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Ne znamo kakvi će biti scenariji, ali znamo da Evropa, SAD, cio NATO pakt moraju da budu solidarni, odgovorni i djeluju rame uz rame. Tu nema mjesta sumnjama i nelojalnosti - rekao je poljski premijer.

Švedski premijer apelovao je da Evropska unija uvede novi paket sankcija Rusiji zbog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog za čiju smrt je Ulf Kristerson okrivio, kao lično odgovornog, ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Putin mora da bude izveden pred lice pravde. Živimo u novoj stvarnosti, bremenitoj opasnostima i moramo da pojačamo našu odgovornost za bezbjednost i da povećamo proizvodnju oružja - rekao je Kristerson.

Premijeri su takođe razgovarali o jačanju saradnje u sprječavanju migracionog pritiska na granici sa Rusijom i Bjelorusijom.

- Zaštita naše granice sa Rusijom i Bjelorusijom je takođe dio naše odbrane kao takve jer oba režima koriste nelegalnu migraciju kao novo, specifično oružje hibridnog rata - kazao je poljski premijer.

Orban odlučio: Švedska će uskoro u NATO

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:15