Donald Tusk / EPA
11/05/2024 u 12:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Tusk: Poljska neće štedjeti sredstva za jačanje granice sa Bjelorusijom i Rusijom

Poljski premijer Donald Tusk rekao je na granici sa Bjelorusijom da je počelo jačanje i fortifikacija poljske granice za koje njegova država neće štedjeti para, kao i da će u bezbjednost te, istočne granice s Evropskom unijom, morati da uloži sredstva i sama Unija.

- Nema sumnje u sve agresivnije namjere Bjelorusije prema Poljskoj. Preduzimamo korake da ojačamo granicu zbog sve većeg pritiska režima Aleksandra Lukašenka i sve većih prijetnji koje nosi rat zbog agresije Rusije u Ukrajini. Počeli smo intenzivne radove na fortifikaciji cijele granice Poljske na istoku- kazao je Tusk u pograničnom mjestu Karakule.

Ranije ove sedmice poljski ministar odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš je rekao da ta zemlja treba da ima plan da na istočnoj granici, kao i Ukrajina „pored plota koji je štiti“, izgradi sistem rovova i bunkera.

Poljski premijer posle razgovora sa komandantima Granične straže, vojske i policije na granici sa Bjelorusijom rekao da će Evropa morati da investira u svoju spoljnu granicu u Poljskoj jer je to ulaganje i u evropsku bezbjednost.

-Nema limita sredstava kada je u pitanju bezbjednost Poljske. Kao što smo rekli da nećemo štedjeti na oružju i opremi armije isto želim da kažem da nećemo štedjeti na obezbjeđenju granice, ne samo kada je infrastruktura u pitanju već i oprema pojedinačno za svakog vojnika- kazao je Tusk.

Poljski premijer upozorio je da iz Bjelorusije jača pritisak nelegalne migracije koju, kao dio hibridnog rata protiv Poljske, organizuje režim susjedne Bjelorusije.

-Pokušaja nelegalnih prelazak granice je sve više, kao što smo i očekivali- rekao je Tusk.

On je takođe izrazio razumijevanje za humanitarne organizacije „koje pomažu izbjeglicama da savladaju plot na granici sa Bjelorusijom“ i ulaze u Poljsku jer, kako je kazao, to zloupotrebljavanje nesreće ljudi i organizovanje nelegalne migracije iz Bjelorusije izaziva velike emocije.

Tusk je, međutim, obećao da će njegova vlada pripremiti izmjene zakona tako da graničari, vojnici i policajci u svojim aktivnostima granice imaju osjećaj pravne bezbjednosti.

Poljski ministar: Želimo dobre odnose sa SAD, ko god da je predsjednik

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:13