/ - FOTO: UNSPLASH - AJ COLORES POLICIJA
23/11/2023 u 17:51 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Istanbulu uhapšen hrvatski narkobos: Objavljeni detalji velike akcije

Vjeruje se da je osumnjičeni bio na čelu velike organizacije za trgovanje drogom koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu

Prije pet dana u Turskoj je uhapšen hrvatski državljanin Nenad Petrak, vođa međunarodnog narkokartela, prenosi Avaz.ba.

Uz prvookrivljenog Nenada Petraka, poduzeni iz Zagreba koji je tražen zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Josipa Čubelića sredinom aprila ove godine, među okrivljenima je i Filip Romić, koji je pobjegao u Dubai, ali je uhapšen pri povratku u BiH.

Dan nakon uhapšen je još jedan hrvatski državljanin s Interpolove potjernice. Uhapšen je u Bešiktašu. Radi se o Christianu Paliću, koji je osumnjičen da je jedan od vođa zapadnobalkanskog krila međunarodnog narkokartela. Interpolovu plavu potjernicu za Palićem raspisali su Brazil, Hrvatska i nekoliko evropskih zemalja.

Sada su objavljeni detalji akcije, prenosi Index.hr.

Akcija Balkanski kartel

Europol je podržao istragu krijumčarenja velike količine kokaina u kojoj je učestvovala Hrvatska, Njemačka, Španska i Turska   u okviru operativne radne grupe "Balkanski kartel". Operativne aktivnosti dovele su do hapšenja Hrvata koji je označen kao vođa  organizovane  kriminalne grupe, a koji je prošle sedmice uhvaćen u Istanbulu (Turska).

Vjeruje se da je osumnjičeni bio na čelu velike organizacije za trgovanje drogom koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu. Osim trgovanja drogom, sumnjiči ga se za niz drugih kriminalnih aktivnosti, među ostalim za nasilje i pokušaj ubistva. Takođe je povezan s organizacijom isporuke jedne tone kokaina u Evropu koji je zaplijenjen u Španiji 2020. godine. Dan kasnije, u okviru nacionalne istrage turske su vlasti uhapsile još jednu osobu koju je EU smatrao visokovrijednom metom zbog optužbi za pranje novca.

Osumnjičeni je bio visokovrijedna meta koju su tražile Hrvatska i Njemačka. Istragom koja je provedena u okviru Europolove operativne radne grupe "Balkanski kartel" obilježena je uspješna saradnja između uključenih država članica EU-a i Turske usmjerena na razbijanje ove kriminalne organizacije.

Uhapšena 21 osoba

Hapšenje hrvatskog narkobosa rezultat je operativnih aktivnosti koje je podržao Europol početkom oktobra. Akcijski dan koji se održao 11. oktobra 2023. godine doveo je do hapšenja 21 osobe (12 u Splitu, Hrvatska i 9 u Njemačkoj) i zapljene 8 vozila, oružja (puške, strojnice, streljivo i prigušivači) te velike količine novca, droge, mobilnih telefona i različitih vrsta isprava.

Europol je pomogao pri razmjeni informacija te pružao analitičku podršku tokom cijele istrage. Tokom prikupljanja obavještajnih podataka otkrivena je cijela jedna skrivena mreža koja je djelovala u raznim zemljama na nekoliko kontinenata.

Operativna radna grupa protiv balkanskih kartela

Razotkrivanje alata za kriptovanu  komunikaciju kojima su se koristili kriminalci pružilo je međunarodnim tijelima z do sada najveći zabilježeni uvid u kriminalne mreže i način njihova funkcioniranja. Jedan od otkrivenih trendova je važna uloga kriminalnih mreža koje se većinom sastoje od državljana balkanskih zemalja u svjetskoj trgovini kokainom.

Europol je osnovao operativnu radnu grupu "Balkanski kartel" kao odgovor na ovu prijetnju. Operativna radna grupa okuplja zemlje s područja Balkana, EU-a i šire s ciljem učinkovitog suprotstavljanja ovakvim kriminalnim mrežama koje vode osobe s bliskim vezama u regiji.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 09:06