/ - UNSPLASH: SYLWIA BARTYZEL UKRAJINA, ZASTAVA
22/01/2024 u 10:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajina obilježava Dan sabornosti: Pitanje jedinstva nikada nije dovedeno u pitanje

U Ambasadi Ukrajine ističu da je tokom mnogih decenija Akt ujedinjenja ostao ideološki imperativ borbe za nezavisnu, sabornu državu

Ambasada Ukrajine u Beogradu saopštila je danas da svake godine 22. januara, na dan proglašenja Akta ujedinjenja Ukrajinske Narodne Republike (UNR) i Zapadnoukrajinske Narodne Republike (ZUNR), Ukrajinci obilježavaju Dan sabornosti.

- Ukrajinske zemlje su se 22. januara 1919. ujedinile u sabornu državu, čime je krunisana želja za ujedinjenje Ukrajinaca koji su bili podijeljeni među imperijama. Taj događaj potpuno ruši tvrdnje ruske propagande da je ukrajinske zemlje prvi put ujedinio Staljin 1939. godine - navodi se u saopštenju Ambasade, prenosi N1.

U Ambasadi Ukrajine ističu da je tokom mnogih decenija Akt ujedinjenja ostao ideološki imperativ borbe za nezavisnu, sabornu državu.

Dodaju i da nakon proglašenja ujedinjenja, pitanje jedinstva ukrajinske nacije nikada nije dovedeno u pitanje.

- Ovo je postao vjekovni san Ukrajinaca, potomaka Kijevske Rusije i Galičko-Volinjske kneževine. Sovjetska i ruska propaganda su uvijek pokušavale da se suprotstave ukrajinskim regionima, nametale su ideje o različitim ‘sortama’ Ukrajinaca. Međutim, u današnjem otporu ruskoj agresiji, Ukrajinci su dokazali svoje jedinstvo i zajedničku želju da žive u slobodnoj državi koja sama određuje svoju budućnost - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:26