Volodimir Zelenski / - EPA
14/04/2024 u 19:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajina zatražila hitnu pomoć kako bi se suprotstavila ruskim napadima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je saveznike da hitno pruže dodatnu podršku Ukrajini, poručujući da svaki dan kašnjenja u isporuci pomoći dovodi do više uništenih domova i života.

On je, u objavi na društvenoj mreži X, naveo da "svijet ima sve što je potrebno da zaustavi bilo kakve rakete, bespilotne letjelice Šahed i druge oblike terora".

- To samo zahtijeva odluke koje mogu da povrate istinsku i trajnu bezbjednost - dodao je Zelenski, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema informacijama ukrajinske vojske, Rusija je tokom noći između subote i nedjelje izvela napade na teritoriju Ukrajine sa deset bespilotnih letjelica Šahed iranske proizvodnje, a sve su lansirane iz zapadnog ruskog regiona Kursk.

Komandant vazduhoplovnih snaga Ukrajine Nikola Oleščuk kazao je da je svih deset dronova oboreno iznad oblasti Harkiv, na istoku zemlje.

Ukrajinci napali Lugansk, grad pod kontrolom Rusije

Reagujući na napad Irana na Izrael dronovima i projektilima, Zelenski je rekao da su bespilotne letjelice Šahed "instrument terora".

- Mi u Ukrajini veoma dobro znamo kakav je to užas nakon sličnih napada Rusije, koja je koristila iste dronove Šahed i ruske rakete i istu taktiku masovnih vazdušnih udara - napisao je Zelenski.

On je naveo da se "očigledna saradnja između dva režima u širenju terora mora suočiti sa odlučnim i ujedinjenim odgovorom svijeta".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:40