Ilustracija / - EPA
19/04/2024 u 23:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajinski list: Poslanici traže oštrije mjere protiv onih koji neće u vojsku

Ukrajinski vojni zvaničnici insistiraju na daljem pooštravanju procedura mobilizacije u zemlji, uključujući strožu kaznu za kršenje pravila vojne registracije, objavio je ukrajinski onlajn list "Strana", pozivajući se na poslanike.

Ukrajinski parlament je prošle sedmice usvojio prijedlog zakona o mobilizaciji s ciljem popune ukrajinskih snaga iscrpljenih dvogodišnjim vojnim sukobom sa Rusijom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon u utorak, 16. aprila.

Novi zakon predviđa kaznu do 22.500 grivni (565 dolara) za kršenje pravila o vojnoj registraciji, ali ukrajinski vojni zvaničnici smatraju da je kazna premala i stoga neefikasna, navodi se u izvještaju.

Zelenski snizio starosnu granicu za mobilizaciju sa 27 na 25 godina

Oni tvrde da je bezbjednije za one koji bježe od vojne obaveze da se uopše ne registruju i plate malu kaznu nego da dobrovoljno odu u vojnu kancelariju za regrutaciju i dobiju obavještenje o regrutaciji.

Zbog toga ukrajinski vojni zvaničnici zahtijevaju da se kazna poveća na 59.500 grivni (1.496 dolara), tvrdeći da će u suprotnom zakon sigurno biti neefikasan i da neće uticati na proces mobilizacije.

U svjetlu ovoga, ukrajinski parlament raspravlja o povećanju novčanih kazni, zamrzavanju računa onih koji izbjegavaju vojsku, konfiskaciji njihove imovine i nizu drugih mjera "do onih najtežih", navodi se u izvještaju, prenosi agencija "Srna".

Novousvojeni zakon o mobilizaciji nalaže da svi Ukrajinci koji su vojni obveznici moraju da se jave kancelarijama za vojnu registraciju, bilo lično ili onlajn, kako bi ažurirali svoje podatke o registraciji. To se mora uraditi u roku od 60 dana od dana donošenja zakona. Poziv će biti poslat poštom i elektronskim putem. Onima koji zaobilaze regrutaciju može se oduzeti vozačka dozvola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:11