/ - FOTO: TVITER
24/03/2023 u 15:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Gradonačelnica Pariza podržava proteste, osuđuje nasilje

Mnogobrojni slučajevi nasilja i sukobi s policijom obilježili su u četvrtak proteste protiv reforme u nekoliko gradova u Francuskoj, a nasilje se u Parizu nastavilo i poslije protesta

Gradonačelnica Pariza, socijalistkinja An Idalgo (Anne Hidalgo), koja podržava proteste u Francuskoj zbog reforme penziomog sistema, osudila je danas nasilje na tim skupovima ocijenivši da skreću pažnju s cilja protesta.

- Demonstracije koje su dobro prošle, postale su izuzetno nasilne i to je zabrinjavajuće- rekla je gradonačelnica poslije sastanka kriznog štaba o društvenom pokretu i njegovim posljedicama.

Mnogobrojni slučajevi nasilja i sukobi s policijom obilježili su u četvrtak proteste protiv reforme u nekoliko gradova u Francuskoj, a nasilje se u Parizu nastavilo i poslije protesta.

- Osuđujem to nasilje jer skreće pažnju sa teme koju podržava ogromna većina Francuza, a to je zahtjev za povlačenje zakona o penzijama- rekla je gradonačelnica i pozvala na "smirivanje strasti".

An Idalgo je osudila "tvrdoglavost predsjednika Republike (Emanuela Makrona) koji želi da progura" reformu, a njegov govor u srijedu "samo je pogoršao situaciju".

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) izjavio je danas da je u Parizu bilo 140 izazivanja požara, paljenja smeća nagomilanog zbog štrajka radnika gradske čistoće.

U Parizu je u četvrtak bilo 9.600 tona smeća na ulicama.

Protivnici socijalističke gradonačelnice, kao i trgovci čije su radnje demolirane, optužuju je da nije učinila dovoljno da smanji posljedice protesta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 08:06