Protest u Mađarskoj / - FOTO: SZABADONMAGYARUL/X
06/04/2024 u 19:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Hiljade Mađara protestovalo protiv Orbana

Destine hiljada ljudi protestovali su u subotu u središtu Budimpešte protiv vlade mađarskog premijera Viktora Orbana.

Demonstracije je predvodio advokat nekad blizak administraciji, koji je nedavno osnovao politički pokret protiv premijera.

Protestanti su marširali prema parlamentu, a neki su skandirali "Mi se ne bojimo" i "Orbane, daj ostavku!"

Mnogi su bili obučeni u nacionalne boje crvenu, bijelu i zelenu, ili su nosili nacionalne zastave, simbole koje je Orbanova stranka koristila kao svoje u posljednje dvije decenije.

- To su nacionalne boje Mađarske, a ne vladine - rekla je 24-godišnja Lejla, koja je u Budimpeštu doputovala iz Šoprona, grada na zapadnoj granici zemlje, prenosi RSE.

Marš je predvodio Peter Mađar (43), koji je nekad bio oženjen Orbanovom bivšom ministarkom pravosuđa Judit Varga, a namjerava da izazove Orbana svojom novom strankom.

U Mađarskoj protest protiv vlade zbog afere o korupciji

Mađar je postao poznat u februaru kada je dao šokantne komentare o unutrašnjem funkcionisanju vlade. Optužio je Antala Rogana, Orbanovog šefa kabineta, da je zadužen za centralizovanu propagandnu mašinu.

Objavio je i snimak razgovora sa bivšom suprugom u kojoj ona detaljno opisuje pokušaj višeg saradnika Orbanovog šefa kabineta da interveniše u slučaju podmićivanja. Tužioci istražuju njegove izjave.

Ova se istraga odvija u politički osjetljivom trenutku za Orbana, jer će se u junu održati parlamentarni izbori u Evropskoj uniji. Ovaj slučaj takođe slijedi nakon skandala sa seksualnim zlostavljanjem koji je rezultirao svrgavanjem dvojice njegovih važnih političkih saveznika u februaru, bivše predsjednice Katalin Novak i Vargana.

Prema anketi Mediana, objavljenoj u martu, 68 odsto birača je čulo da je Mađar ušao u politiku, a 13 odsto je reklo da će vjerovatno podržati njegovu stranku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:11