Farmeri francuska / - FOTO: PRT SC/X
24/02/2024 u 16:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Sijevale pesnice na Sajmu poljoprivrede u Parizu, farmeri vrijeđali Makrona

Suočeni sa desetinama policajaca unutar sajma, farmeri su vikali i zviždali, pozivajući na ostavku francuskog predsjednika i koristeći psovke

Nekoliko osoba je uhapšeno nakon što su jutros izbili sukobi između francuskih poljoprivrednika i pripadnika obezbjeđenja na Međunardonom poljoprivrednom sajmu u Parizu.

Bijesni zbog troškova i popisa grupa francuskih farmera upala je na sajam farmera u Parizu prije planirane posjete Emanuela Makrona.

Suočeni sa desetinama policajaca unutar sajma, farmeri su vikali i zviždali, pozivajući na ostavku francuskog predsjednika i koristeći psovke.

- Ovo je naš dom - vikali su, dok su francuski policajci pokušavali da obuzdaju demonstracije.

Došlo je i do sukoba sa policijom, nakon čega je nekoliko osoba uhapšeno, rekao je Rojtersov svjedok, prenosi Gardijan.

Makron se sastao za zvaničnicima sindikata poljoprivrednika, a trebalo je nakon toga da na sajmu održi debatu sa farmerima, prerađivačima hrane i predstavnicima trgovinskih lanaca, ali je to otkazano nakon što su sindikati poljoprivrednika saopštili da se neće pojaviti, prenosi Rojters.

Poljoprivrednici protestuju širom Evrope, pozivajući na bolji prihod i manje birokratije i osuđujući nelojalnu konkurenciju jeftine uvezene robe.

Makron je rekao novinarima nakon sastanka sa sindikalnim liderima da govori svim poljoprivrednicima da ne pomažu  nikome od svojih kolega razbijanjem štandova.

- Ne pomažete nikome od svojih kolega tako što onemogućavate predstavu, i na neki način plaši porodice da ne dođu - ocijenio je on.

Sajam farme u Parizu je veliki događaj u Francuskoj, koji privlači oko 600.000 posjetilaca tokom devet dana.

Francuski farmeri su ranije ovog mjeseca uglavnom obustavili proteste koji su uključivali blokadu autoputeva i odlaganje stajnjaka ispred javnih zgrada nakon što je premijer Gabrijel Atal obećao nove mjere vrijedne 400 miliona eura.

Međutim, oni su nastavili ove nedjelje da vrše pritisak na vladu da pruži dodatnu pomoć i ispuni obećanja. Lokalni mediji napominju da je ovo prvi put u istoriji ove manifestacije, da predsjedniku Francuske nije dozvoljena poseta izložbenom sajamu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 17:38