Ilustracija / - PEXELS-RALPH-W-LAMBRECHT
01/08/2023 u 22:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Tornado u Italiji i Sloveniji, upozorenje na jako nevrijeme u Hrvatskoj

Oko 18 sati, oluja je zahvatila Sloveniju. Dok je u jednom dijelu ove države padala kiša sa gradom, praćena jakim vjetrom, u Ilirskoj Bistrici takođe se formirao tornado, čiji snimak dijele korisnici društvenih mreža

Nova superćelijska oluja pogodila je danas italijanski region Veneto, potom se obrušila na Sloveniju, a građani su na društvenim mrežama podijelili snimke na kojima je u obije države snimljen tornado. U Hrvatskoj je izdato upozorenje za jače nevrijeme sa grmljavinom koje može prouzrokovati veliku štetu i bujične poplave, prenosi N1.

U Italiji, blizu Jesola, gradića u regionu Veneto, zabilježena je nova superćelijska oluja koja je rezultirala stvaranjem tornada.

Kako prenose tamošnji medijii, manja oluja je jačala i napredovala pa se u jednom trenutku razvila u superćelijsku oluju. Poslije toga stvorio se mezociklon, struktura koja se prilikom rotacije može transformisati u tornado, prenio je Inmeteo.

To se i dogodilo jer se tornado formirao duž obale između gradova Jezola i Kavalina, a ekipe sa terena prenose da nema povrijeđenih kao ni materijalne štete.

Samo par sati kasnije, oko 18 sati, oluja je zahvatila Sloveniju. Dok je u jednom dijelu ove države padala kiša sa gradom, praćena jakim vjetrom, u Ilirskoj Bistrici takođe se formirao tornado, čiji snimak dijele korisnici društvenih mreža.

Drugi front oluje ušao je iz Italije u Sloveniju sa zapada i kreće se njenim sjeverozapadnim dijelom.

U Šmarju pri Jelšaj, gradiću između Celja i granice s Hrvatskom, pao je grad.

I hrvatski Hidrometeorološki zavod izdao upozorenje

Hrvatski Hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za dva hrvatska regiona, zagrebački i karlovački zbog moguće grmljavine sa jakom kišom.

U tim se regionima očekuju jači pljuskovi praćeni grmljavinom i pojačanim vjetrom, a uz granicu sa Slovenijom moguće su i bujične poplave.

- Budite spremni na jače nevrijeme sa grmljavinom koje može prouzrokovati veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja imovine i drveća. Moguće su i lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i grad, navodi DHMZ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 16:27